Menemen Belediyesi tarafından restore edilen Rum kilisesi Agios Konstantinos, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris'in katılımıyla hizmete açıldı.

Kültür evi olarak kullanılacak olan kilisenin önündeki tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Yunanistan Milli Marşı'nın çalınmasıyla başladı. Törende sahne alan Menemen Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, zeybek gösterisi yaptı.

BARTHOLOMEOS: BU ANILARI HAYATIMDA HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIM

Agios Konstantinos’ta 1922 yılından bugüne ilk kez gerçekleştirilen ayini yöneten İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Beni ve mesai arkadaşlarımı çok duygulandırdınız siz Menemenliler, çok teşekkür ederiz. Her dine mensup insanların inançlarının gereği olan ibadetlerini layıkıyla yerine getirebilmeleri gerektiğine inanmaktayız. Bu konudaki ilkeli duruşumuzu; Hıristiyanlar için istediğimizi, Müslümanlar için de aynı ölçüde arzu ederek muhafaza etmekteyiz. Ayinimizde; dünyada ve ülkemizde barışın, refahın ve bereketin hakim olması ve bizleri günahtan uzak tutması için yüce yaratıcımıza dua ettik. Yaratıcıya ulaşmayı hedefleyen her yolu saygıyla karşılamakta ve bunlar arasında bir rekabet görmemekteyiz. Tanrı hepimizin yaratıcısı olduğu gibi, hepimizin yolu ona doğrudur.”

HER DİNE, HER IRKA, HER MEZHEBE SAYGI DUYACAĞIZ

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ise “Birimiz Hıristiyan, birimiz Müslüman doğuyoruz. Önemli olan insanların birbirine güzellikler içerisinde bakmış olmasıdır. Farklı inanç kültürlerine saygı duymak; sevgiyi, birlikteliği ve kardeşliği getiriyor. Farklı inançlara saygı duymak insanda hak ve adalet duygusunu, hoşgörü ve uyum duygusunu geliştiriyor. Bunlar çok önemli şeyler. Farklı inançlara saygı duyarken, hem mutlu oluyor hem de mutlu ediyoruz. Eğer mutlu etmek ve mutlu olmak istiyorsak, kolay ve basit düşüneceğiz. Yani her dine, her ırka, her mezhebe mutlaka saygı duyacağız. O saygı oluştuktan sonra insan çok daha mutlu oluyor.” dedi.

Başkan Şahin, Agios Konstantinos’ta, bugünün anısına her sene ayin gerçekleştirilmesini talep etti.

BEYAZ GÜVERCİN UÇURULDU

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından barışın sembolü beyaz güvercinler gökyüzüne salındı. Başkan Şahin ve Bartholomeos daha sonra, günün anısına kilise bahçesine zeytin fidanı dikti.

Kilise bahçesinde düzenlenen kokteylin ardından Başkan Şahin’i makamında ziyaret eden Bartholomeos, Başkan Şahin’e kutsal kitaplarının yanı sıra tespih ve kahve gibi hediyeler sundu. Başkan Şahin ise Bartholomeos’a, üzerinde güvercin ve zeytin dalı işlemeleri bulunan Menemen’e özgü topraktan yapılan vazoyu hediye etti. İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos, Menemen’deki tarihi Taşhan Çarşısı’nı ziyaretinin ardından, Menemen Belediyesi Tepe Sosyal Tesisleri’nde onuruna düzenlenen yemeğe katıldı.