Tarihî hanları, kendine özgü ahşap mimarisiyle asırlar boyu birçok uygarlığa evsahipliği yapan Muğla'nın Menteşe ilçesinde, kültür turizminin canlandırılması için çalışmalar yürütülüyor. Son yıllarda tarihî doku içinde kalan yapılar, valilik ve belediye tarafından restore edilerek kültür turizmine kazandırılıyor. Doğal film platosunu andıran mekânları ile dizi ve sinema filmi yapımcılarının da büyük ilgisini çekiyor.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, ilçenin kentsel, arkeolojik ve doğal sit olma özelliklerini biraraya toplayan nadir yerleşimlerden biri olduğunu söyledi. Kültür varlıkları açısından çok zengin bir yere sahip olduğunun altını çizerek, şehir merkezinin mimarinin en güzel örneklerini barındırdığını ifade etti. Muğla Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından önceki yıllarda hazırlanan projeyle tarihî arasta ve Zahire Pazarı'nın restore edilerek kültür turizmine kazandırıldığını aktaran Başkan Gümüş, "Dönemin önemli ticaret bölgesi olan arasta, yenileme çalışmalarından sonra hareketlendi. Söz konusu bölge ayakkabıcısı, demircisi, semercisi, kalaycısı, nalburu, şadırvanı ve saat kulesiyle günübirlik turların cazibe merkezi haline geldi." dedi.

Gümüş, tarihî yapıların restore edilip işlev kazandırıldığını dile getirerek, "Menteşe'de 400'e yakın tescilli, sivil mimarlık örneği taşıyan yapımız var. Yeni kurulan bir belediye olmamıza rağmen bu tarihî yapılarımıza her geçen gün yenilerini ekliyoruz. Kentiçinde bulunan tarihî Hamdi Doğruel ve Hasan Yaraşlı evlerini satın alarak kamulaştırdık. Konakaltı İskender Alper Kültürevi yanında bulunan bu evimizi, en kısa zamanda restore ederek kültür turizmine kazandıracağız. Yine kent merkezinde tarihî bir evimiz ile Saburhane Meydanı'nda bulunan, ülkemizin çok değerli iki aydını Oktay Ekinci ve İlhan Selçuk'un evleriyle ilgili bir dizi çalışmalara başladık. Kendi çabalarımızla restore ettirdiğimiz bu evleri, kültür turizmine ve gelecek kuşaklara kazandırmak istiyoruz." diye konuştu.

Saburhane Mahallesi için hazırladıkları restorasyon projesinin hayata geçmesiyle meydandaki evlerin butik otel haline geleceğini, lokantaların ev yemekleri yapacağını anlatan Bahattin Gümüş, bu projenin hem Muğla hem de Menteşe'nin geleceği için önemli olduğunu sözlerine ekledi.