Gaziantep Morcalı Mahallesi’nde oturan vatandaşlar, köylerindeki koyunlarını otlatmak için mera alanı olarak hibe ettikleri yaklaşık 350 dönüm yerin hazineye aktarıldığını 22 sene sonra öğrendi.

1993 yılında köye gelen kadastro ekiplerine tapulu alanlarını mera olarak bıraktıklarını belirten vatandaşlar, şimdi ise bu alanın hazineye devredildiğini ve başka bir insanın 49 yıllığına araziyi kiraladığını öğrendiklerini ifade etti. Köyün tek mera alanının ellerinden alındığını söyleyen mahalle muhtarı Mahmut Yılmaz, “Devlet hayvancılığa destek veriyor, şimdi ise meramızı elimizden alıyor. Bundan sonra bizler ne yapacağız?” diye tepki gösterdi. Şahinbey ilçesine bağlı Morcalı Mahallesi’nde oturan vatandaşlar, mera alanı olarak bağışladıkları alanın hazineye aktarıldığını 22 yıl sonra öğrendi. 1993 yılında köylerine gelen kadastro ekiplerinin mera alanı için bıraktıkları 350 dönümlük yeri hazineye aktarıldığını başka biri tarafından alındığında öğrenen vatandaşlar, tek mera alanlarının ellerinden alınmasına tepki gösterdi.

Makinalı tarım yapamadıkları için araziyi mera olarak köye hibe ettiklerini belirten Hüseyin Kahraman (76) isimli vatandaş, “Kayınbabam eşime hisse olarak burayı verdi. Köyün koyunları için araziyi hayır için mera olarak bağışladım. Kadastro bu alanı hazine arazisi olarak geçmiş. Meramızı alırsalar bu köyü de buradan götürsünler. Bin tane davar var. Köyün başka merası yok. Devletten millete fayda gelmesi gerekirken, zarar geliyor.” dedi.

HEM KOYUN DESTEĞİ VERİYORLAR HEM DE KOYUNLARIMIZI OTLATACAĞIMIZ MERAMIZI SATIYORLAR

Küllüm mevkiinin kendi köylerine ait olduğunu dile getiren Ali Osman Avcı (62), “Kışın koyunlarımızı burada otlatmak için kendimize ait bu alanı köy merası olarak bıraktık. Devlet desteklemek için bize koyun veriyor, şimdi meramızı elimizden alınca davarımızı nerede otlatacağız? Yetkililer ya bizim köyümüzü haritadan silsinler ya da bize yardımcı olsunlar. Madem böyle bir şey vardı, köylü alsaydı. Kepçeler gelip çalışana kadar bizim haberimiz olmadı. Burayı alan adamın masrafına da yazık. Ben davarımı buraya sokmak zorundayım.” diye konuştu.

Morcalı Mahallesi Muhtarı Mahmut Yılmaz ise hazine arazisi olarak satılan yeri mera olarak bildiklerine dikkat çekerek, “Hayvanlarımızı otlatacak yerimiz yok. Köyümüzün geçim kaynağı hayvancılıktır. Kadastro ekipleri, 1993 yılında köy merasını hazine arazisi olarak değiştirmiş. Devlet hayvancılığa destek veriyorsa bundan sonra bizler ne yapacağız?” diye sordu.
Kadastro ekiplerinin kendi muhtarlığı zamanında geldiğini hatırlatan Şıhman Avcı (59) isimli köy sakini ise, köyün geçiminin küçükbaş hayvancılık olduğunu belirterek yetkililerden yardım istedi.

Hazineye aktarılan araziden sadece kendi köylerinin değil 4 köyün yararlandığını söyleyen Nurettin Şahin isimli vatandaş ise, araziyi alan İbrahim Polat isimli vatandaşa izin vermeyeceklerini kaydetti.

"ARAZİNİN SİT ALANI İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR"

Badem dikmek için hazineye aktarılan Küllüm Dağı’nın Roma döneminden kalan yerleşim alanı olduğunun bilgisini veren Abdurrahman Yıldız (68) isimli köy sakini ise, 40 yıl önce 2 tane heykelin çıkarıldığını vurguladı. Çıkarılan eserlerin Gaziantep’te müzede sergilendiğini belirten Yıldız, "Buranın kazma ile bile kazılmaması gerekirken kepçe ile kazılarak badem ağacı dikiliyor. Buranın sit alanı ilan edilmesi gerekiyor."

49 yıllığına hazine arazini kiraladığını dile getiren İbrahim Polat isimli vatandaş, hukuken arazinin kendisinin olduğunu ve 350 dönümlük alanı işleteceğini ifade etti. Ağaçlandırma projesi ile araziye badem ağacı dikileceğinin bilgisini veren Polat, "Arazi mera alanı olarak geçmiyor. Tapulu alanlara karışmıyorum. Hazine alanı 350 dönüm araziyi kiraladım. Ama köylülerden çalışamıyorum." açıklamalarına yer verdi.