Edirne’den geçen Meriç ve Tunca nehirleri yatağında taşkın temizliği başlatıldı.

Bölgenin en önemli akarsularından olan iki nehirde hemen hemen her yıl taşkınlar meydana geliyor. Yaşanan taşkın sonrasında nehir yatağına yakın alanlar tamamen sular altında kalıyor. Taşkın sırasında şiddetli akıntının önünde sürüklediği milyonlarca metreküp kum, su seviyesinin düşmesiyle birlikte nehir yatağında kalıyor. Meriç ve Tunca nehirlerinde oluşan kum adacıkları zaman içerisinde büyüyerek nehirleri bölmeye başladı.

İçinde büyük ağaçların boy gösterdiği kum adacıkları nehirlerin düzenli akışını bozdu. Taşkın sonrasında suyun akışının önünde engel olan adalar, nehir etrafındaki alanların sular altında kalmasına neden oluyor. Meriç Nehri’nde bu yıl yaşanan taşkınlarda su seviyesi 2.149, Tunca da ise 680 metreküp/saniye seviyesine ulaştı. Son 31 yılın en yüksek su seviyesine ulaşan nehirlerde kış dönemindeki manzaradan eser kalmadı. Meriç’te su seviyesi 65 metreküp, Tunca da ise 15 metreküp/saniye seviyesine kadar geriledi.

Su seviyesinin düşmesini fırsat bilen Edirne Valiliği nehirlerin temizliği için çalışma başlattı.
DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda nehirlerin Türkiye sınırları içerisinde kalan 12 kilometrelik bölümlerinin yıl sonuna kadar temizlenmesi bekleniyor.
Nehirdeki temizlik çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, su seviyesinin durması nedeniyle nehir yatağındaki çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi. Şahin, “Nehirlerimizin temizlenme konusunda oldukça yol kat edilmiş durumda. Oluşan 4 büyük adaları da temizlemiş olacağız. Bunun için çalışmalar başladı. Adalarda oluşan ağaçların kesilmesinin ardından oluşan kum yığınları temizlenecek. Su zikzaklı değil, doğru akmaya başlayacak. Edirne’de sular doğru akacak” şeklinde konuştu.