Meriç Nehri’nin aşırı yükselmesi sonucu Karaağaç Mahallesi’nde bulunan bin 500 kişi tahliye edildi.

Meriç Nehri'nde rekor yükseliş devam ediyor. Bulgaristan ve Yunanistan’daki aşırı yağışlar sonrasında nehirlerin su seviyesi tavan yaptı.
Hızlı bir şekilde yükselişini sürdüren nehir suyu Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasındaki karayolu bağlantısını sağlayan Tunca ve Meriç köprülerini kapattı. Edirne ile irtibatı kesilen Karaağaç Mahallesi arasındaki ulaşım öğle saatlerine kadar askeri araçlarla sağlandı. Ancak yükselişini sürdüren nehirler askeri araçların geçişine de izin vermedi. Meriç Nehri’nde su seviyesinin bin 500 metreyi bulacağı ihtimaline karşı Edirne Valiliği harekete geçirdi. Oluşturulan kriz masasında suyun basabileceği Karaağaç Mahallesi’ndeki 500 evin tahliyesine karar verildi.

Alınan kararları açıklayan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, nehirlerdeki su seviyesinin 12 saat içerisinde en yüksek seviyesine ulaşacağını tespit ettiklerini söyledi. Bu seviyenin hiç tahmin edilmediğini anlatan Şahin, "Önceki yıllarda seviye bin 800 metreküp/saniye iken bu sefer 2 bin 500’leri bulacağı ifade ediliyor. Ve hesaplamalar da onu gösteriyor. Bu vesile zor durumda kalmamak için şimdiden Karaağaç’ın bir bölümünü bin 500 nüfuslu yani 500 haneyi orada en yakın okullara ve yatılı bölge okullarına nakliyesine başlamış bulunmaktayız." dedi.

Diğer kalanların da bu tarafa geçirme imkanının maalesef kalmadığını dile getiren Vali şunları söyledi: "Yollar da kapalı olduğundan diğer kapalı spor salonlarına intikali maalesef sağlayamıyoruz. Şimdi AFAD’tan iki helikopter istedik. O iki helikopter şu anda yola çıktı. Sadece helikopter gelişi değil bunun yanında su altı ve su üstü kurtarma timleri de geliyor. Ayrıca Sağlık Bakanımız da buraya bir ambulans helikopteri görevlendirdi. Bu arada şu anda Meriç ve Arda’da su seviyeleri daha da yükseleceği ifade ediliyor."

Sofya Büyükelçisi’nin verdiği notada suyun Çarşamba günü en yüksek seviyeye ulaşacağını açıklayan Şahin, "Meriç ve Arda nehirlerindeki su seviyelerinin daha üst seviyelere ulaşacağı ifade ediliyor. Biz de zaten tedbirlerimizi ona göre almış bulunuyoruz." diye konuştu.

Bütün tedbirlerin alındığı sadece icraatta bir eksikliğinin bulunduğunu ifade eden Şahin, "Sanıyorum kısa zamanda gidereceğiz. Çünkü Karaağaç mahallesine nakliye yapamıyoruz. Yolların tamamen kapalı olmasından dolayı hiçbir şey geçiremiyoruz. Ancak gelecek olan helikopterlerle bu intikalleri sağlayacağız. Bu arada Kızılay’dan bin 500 kişiye 5 gün yetecek miktarda gıda maddesi ve bin yatak talebinde bulunduk." açıklamasında bulundu.

MERİÇ NEHRİ’NDE 40 SURİYELİ KAÇAK KURTARILDI

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin AFAD Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda Meriç Nehri içerisinde 40 Suriyeli kaçağın kurtarıldığını açıkladı.Nehrin Süvari köprüsü bölümünde 3 Suriyeli’nin daha kurtarılması için ekiplerin görevlendirildiğini vurgulayan Şahin, kaçakların kurtarılma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Ekiplerin ardından İpsala bölgesine geçeceğini ve orada da mahsur kalan kaçakların olduğunu kaydeden Vali, onların kurtarılmasına başlanacağını açıkladı.