Valiler kararnamesi ile görevden alınıp merkeze çekilen Bitlis Valisi Orhan Öztürk, görevden alınma gerekçesi ile ilgili bazı basın yayın organlarında çıkan 'usulsüz harcamalar' yaptığı yönündeki haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Valiliğin temsil makamı oluşu sebebi ile ilin seçilmiş ve atanmış üst düzey bütün yöneticilerine ayrım yapılmaksızın getirdikleri hediyelere eş değer yılbaşı hediyesi alınıp verildiğini belirten Öztürk, "Tasarruflu olmak para harcamamak değildir. Yönetmek harcamaktır.” dedi.

Bitlis Valiliği ile alakalı bugün yayımlanan haberlerde 5 milyon TL’lik usulsüz harcama yapıldığı, ödeneklerin kurutulduğu, pahalı yılbaşı hediye alındığı, valilik aracının İstanbul’da tutulduğu şeklinde iddialar öne sürülmüştü. İddialar üzerine yazılı açıklama yapan Vali Öztürk, iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “Bu hususlarla ilgili olarak geçtiğimiz Nisan ayında İçişleri Bakanlığı müfettişlerimiz gereken incelemelerde bulunmuşlardır.” ifadesini kullandı.

Vali Öztürk açıklamasında şunları ifade etti: “Yapılan harcamalar idari geleneklere, mevzuata, bölgenin içinde bulunduğu sosyal şartlara uygun, sosyal yardım ve geleneksel STK’lar başta olmak üzere eğitim, sağlık, engellilik gibi konularda çalışan vakıf ve derneklere, çocuklara, gençlere, hanımlara, güvenlik konusunda çalışan resmi kurumlara ve bu kurumlar aracılığı ile verilen cüz’i desteklerdir. Gençlerimizin, öğrencilerimizin, esnaf ve 300 muhtarımız başta olmak üzere yerel yöneticilerin kültür gezilerine, irfan, edep ve ahlak konusunda yapılan çalışmalara valiliğimizce katkı sağlanmıştır.
Sosyal alt yapıya yapılan farklı uygulamalar eksik ve yanlış değerlendirilebilmektedir. Terörden daha tehlikeli sosyal problemlere çözüm arayışı gayretlerini anlamak kolay değildir. Terörü çözeriz ama uyuşturucu gibi bu sıkıntıları parayla güvenlik tedbirleriyle çözemeyiz. Bu açıdan ilin bu konudaki kurum ve kuruluşlarından bilgi almak mümkündür.
Yapılan ihalelerin davetiye yerine açık usulde yapılması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımına yönelik uygulamalar özellikle güvenlik yolları yatırımları her valilikte olduğu gibi hassasiyetle yürütülmüştür.
Valiliğimizin temsil makamı oluşu sebebi ile ilin seçilmiş ve atanmış üst düzey bütün yöneticilerine ayrım yapılmaksızın getirdikleri hediyelere eş değer yılbaşı hediyesi alınıp verilmiştir. Tasarruflu olmak para harcamamak değildir. Yönetmek harcamaktır.”