Mersin'de bu yıl 10.su düzenlenen Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı törenle açıldı. 5-8 Mart tarihleri arasında Yenişehir CNR Expo Fuar Alanındaki açılışa Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kerim Tufan, Polonya Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut katıldı.

Vali Özdemir Çakacak açılışta yaptığı konuşmada, Mersin’de tarımsal ürün ihracatının önemli ölçüde artığına dikkat çekerek, “ Son 10 yıllık dönemde bitkisel ürün ihracatımız 303 milyondan 1.3 milyar dolara; yaş meyve sebze ihracatımız 129 milyon dolardan 589 milyon dolara yükseldi.” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, kamunun, yüksek teknolojili üretim vizyonuna sahip çıkması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Kamu, üretici ve yerel yönetimler saç ayağı uyumlu işleyip, tam anlamıyla ortak bir vizyonla hareket edersek; Türkiye’nin, dünyanın tarım, gıda ve hayvancılık merkezi olacağına inanıyorum.”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Turfan da Türkiye’de meyve sebze üretiminin iyi olduğunu, ancak üretilen ürünün tüketiciye ulaşımında sıkıntı yaşandığını belirtti. “Bizim hükümetten tek isteğimiz kargo seferlerini başlatmaları ve bize navlun vergisi konusunda yardımcı olmalarıdır.” diye konuşan Turfan, fuarlarda oluşturulan platformlar aracılığıyla çiftçilerin daha iyi bilinçleneceğine söyledi.

40 BİN ZİYARETÇİ HEDEFİ
CNR Forum Fuarcılık Genel Müdürü Ercüment Yıldızerler de fuarın ekonomisi büyük oranda tarıma dayalı olan Mersin ilindeki potansiyelin sergilenmesi ve hedef pazar alıcılarının katılımcı firmalar ile buluşturulması olduğunu söyleyerek, fuara 120’nin üzerinde firmanın katıldığını söyledi. Yıldızer fuara; Akdeniz İhracatçı Birlikleri organizatörlüğünde Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Endonezya, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Irak, Karadağ, Kazakistan, Kosova, Makedonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sudan, Ukrayna, Umman ve Yemen’den alıcıların geleceğini belirtti.

40 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuarda traktör, biçerdöver, taşıyıcı ekipmanlar, toprak hazırlama makineleri, ekim ve dikim makineleri, ilaçlama ekipmanları, hasat harman ekipmanları, bahçe ve sera ekipmanları, yan ekipmanlar, hayvancılık ekipmanları sergileniyor.