Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında sürdürülen Silifke-Olba Antik Kenti Olba Tiyatrosu’ndaki kazı çalışmaları sürüyor.

Yıllarca süren kazıların kent tarihinin aydınlatılmasında geç kalmaya sebebiyet verdiğini söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Yaklaşık 10 bin yıllık bir tarihi olan Mersin’de yerli ve yabancı turistleri kentimize çekebilmemiz için kazılarla kentimizdeki tarihi eserleri bir an önce ortaya çıkartmalıyız. Bu sebeple Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizde yapılan kazılara maddi destek veriyoruz.” dedi.

Belediyenin görevlerinden birinin de tarihi ve kültürel değerleri korumak olduğunu söyleyen Başkan Kocamaz, “Yapılan bu kazılarla hem yerli ve yabancı turistlerin Mersin’in kimliğini görebilecekleri tarihi bir değeri kentimize kazandırırken, hem de dünya kültür mirasının önemli eserlerini de gün yüzüne çıkaracağız.” şeklinde konuştu.

Olba Antik Kenti’nde yer alan manastırda, 2015 kazı çalışmalarında bölgede eşi benzeri bulunmayan kalite ve korunmuşluktaki mozaik tabanın yanı sıra manastırdaki kilisede yeni gerçekleştirilen kazılar sonucunda opus sectile (geometrik motifli taban) taban döşemesi ortaya çıkarıldı.Olba kazı ekibi tarafından titizlikle çalışılarak ortaya çıkarılan eserler manastırın içerisindeki kilisede son derece değerli bir işçiliğin var olduğunu gösteriyor.

Ayrıca arkeologlar tarafından Olba Tiyatrosu’nda 2015 çalışma döneminde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bir bölümü yüzlerce yıldır toprak altında olan tiyatronun gün yüzüne çıkarılması sağlanıyor.