Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ilk defa gerçekleştirecekleri 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi'nde Mersin'i dünyaya tanıtacaklarını belirtti.

22 Ekim 2015'de Mersin’de ilk kez yapılacak olan 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi tanıtım toplantısı yapıldı. Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar yapılacak toplantıyla ilgili bilgi verdi.

MERSİN, DÜNYA KARDEŞ ŞEHİRLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Kocamaz burada yaptığı konuşmada dünyada birçok şehrin birbirleri ile kardeşlik ilişkisi kurduğunu belirtti. Bu ilişkilerle kentlerin birbirini daha yakından tanıma imkânı bulduğuna dikkat çeken Kocamaz, "Belediyeler, sivil toplum kuruluşları tecrübe paylaşımında bulunuyor ve kendi kentlerine özellikle turizm konusunda bir hareketlilik kazandırıyor” dedi.

Kardeş Şehirler Turizm Birliği’nin kuruluş amacının dünya turizminde kardeş şehirlerin birbirleri arasında turizm hareketliliğini ortaya çıkarmak olduğunu vurgulayan Başkan Kocamaz, “Tüm dünyadaki kardeş şehirlerin Mersin’de bir araya gelmesi bizim için çok önemli. Bu zirve hem Mersin’in marka değerini arttıracak hem de Mersin’in dünyada tanıtılmasına katkı sunacak” diye konuştu.

Zirvenin kurumsallaşmasının önemine değinen Kocamaz, "Dünya Kardeş Belediyeler Birliği’nin kurulmasını ve bunun kurucu başkanlığını da Mersin’in yapmasını istiyoruz. Şayet bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsek, Mersin dünya şehirleri arasında çok önemli bir konuma gelecek. Bu birlik oluştuğunda birliğin merkezi Almanya olacak ama kurucu başkanlığını 2 yıllığına Mersin Büyükşehir Belediyesi üstlenmiş olacak” şeklinde konuştu.

Avrupa- Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner ise dünyadaki tüm kentlerin en önemli gündem maddesinin turizm olduğuna dikkat çekip, “Belediyeler kente bağlı turizmi geliştirmek zorundalar. Mersin uluslararası boyutta çok önemli bir kent. Dinamizmi, sahil bandı ve alt yapısının yeterli olmasıyla multi kültürel bir anlayışı içinde barındırıyor. Mersin olağan üstü zengin bir kültüre sahip. Bu etkinlik, bu zengin kültürü tüm dünyaya tanıtacak bir organizasyon olacak.” ifadelerini kullandı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise Mersin’in ticaretine, yatırımına neler katabiliriz dedikleri noktada, bu projenin önlerine geldiğini söyledi.

Organizasyonun, Kardeş Şehirler Arasındaki Turizm, Kardeş Şehirlerin Ekonomiye Katkıları ve Dünya Kardeş Şehirler Turizm Hareketliliğinde Yeni Ufuklar başlıkları altında üç oturumda gerçekleşeceğini belirten Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, “Bu proje birçok çalışmaya örnek olacak bir proje. Kardeş şehirlerin birbirini tanıması, kentler arasındaki ilişkileri nakde çevirerek ekonomiye kazandırması bakımından büyük önem taşımakta. Bu organizasyonun önemli olan bir başka hususu ise algı yönetimindeki rolü. Dünya ülkeleri arasında böyle bir organizasyonun ilk defa Mersin’de yapılması, iki yıllık dönem başkanlığını Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yapması ve bundan sonraki organizasyonlarda da yıllarca Mersin logosunun yer alacak olması, algı yönetiminde Mersin’i ön plana çıkaracak” şeklinde konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, uluslararası düzeyde ilk kez düzenlenecek toplantıya, büyük turizm şirketleri, finans kuruluşları ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile dünyanın önde gelen turizm birliklerinin yönetici ve başkanları katılacak. Organizasyona dünya genelinde kardeş şehir ilişkisi bulunan tüm kentler davet edilecek.
Bir gün sürecek organizasyon, açılış töreni ile başlayıp, üç oturumla devam edecek. Oturum sonrasında, Dünya Kardeş Şehirler Birliği'nin dönem başkanı seçimi gerçekleştirilecek.