Adana ve Mersin’de HDP il ve ilçe başkanlıklarının bulunduğu binalarda kısa aralıklarla 2 patlama meydana geldi. Adana’daki patlamada 3 kişi yaralandı. HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz’ın kendisine gelen kargo paketini açarken patlama olurken, makam odasının da duvarı çöktü. Mersin’de ise dün getirilen ancak kimden geldiği belli olmaması üzerine kabul edilmediği için terasa bırakılan saksı içindeki çiçeğe yerleştirilen bombanın patladığı belirlendi.
Bugün saat 09.50’de Adana’nın Cemal Gürsel Caddesi’nde HDP İl Başkanlığı’nın da bulunduğu 4 katlı işhanın 3’üncü katındaki merkez Seyhan İlçe Başkanlığı’nda meydana gelen patlama, işyerlerinin yoğun olduğu semtte büyük panik yarattı. Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz’ın kendisine gelen kargo paketini açarken meydana gelen şiddetli patlama sırasında, makam odasının yola bakan duvarı yıkılırken, yaklaşık 12 metre uzaklıktaki karşı binaların da camları kırıldı. Patlamada yaralanan İlçe Başkanı Hüseyin Beyaz ile ESP eski İl Başkanı Sabahattin Pişkinbaş ile partili İbrahim Yakup, çağrılan ambulanslarla Özel Adana Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılar tedaviye alınırken hayati tehlikeleri bulunmadığı bildirildi. Patlamanın ardından makam odasında çıkan küçük çaplı yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Patlama sırasında üst katta bulunan HDP İl Başkanlığı’nda da yönetimin değerlendirme toplantısı yaptığı öğrenilirken; HDP Adana İl Eş Başkanı Hüseyin Yıldız ise Seyhan İlçe Başkanlık makamında meydana gelen patlamayla ilgili emniyetin incelemesinin devam ettiğini söyledi.

PATLAMAYA SLOGANLI TEPKİ

Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek de olay yerine gelerek patlama hakkında bilgi alıp inceleme yaptı. Cadde araç trafiğine kapatılarak bölgede geniş güvenlik önlemi alındı. Caddede toplanan kalabalık, sloganlar atarak hükümete tepki gösterdi.
 
HDP'Lİ BEŞTAŞ: TESADÜF OLAMAZ

HDP Genel Başkan Eş Yardımcısı ve Adana 2’nci sıra Milletvekili adayı Meral Danış Beştaş da olay yerine gelerek partililere sakin olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Beştaş, patlamanın meydana geldiği yerden kısa süre önce ayrıldığını belirterek şunları söyledi:
"3 arkadaşımız yaralı. Biri ameliyata alındı. Patlamaların ikisi de 10’a 10 kala. Belli ki planlı bilinçli bir saldırı. Dün büyük sevgi gösterilen Adana mitingini yaptık. Bugün Mersin’de mitingimiz var. Bu patlamalar tesadüf olamaz. Bu sevgiyi, ilgiyi hazmedemediler. Süleyman Soylu, ’başınıza yıkarız’ diyerek kışkırtıcılık, şiddet daveti yapıyor. Teşvik ediyor. Bunun sorumlusu hükümettir."

MERSİN’DEKİ PATLAMA, ÇİÇEK SAKSISINDA

Aynı dakikalarda Mersin merkez Akdeniz İlçesi’nin Çankaya Mahallesi 111 Sokak’taki 8 katlı Alanya İş Merkezi’nin 1’inci katında HDP İl Teşkilatı’nın bulunduğu iş merkezinde şiddetli patlama oldu. Dün kimden geldiği belli olmadığı için kabul edilmeyen ancak binanın teras katına getiren kişi tarafından bırakılan saksı çiçeğe yerleştirilen ve zaman ayarlı ses bombası olduğu sanılan bombanın patladığı saptandı.

HDP’LİLER POLİSE TEPKİ GÖSTERDİ

Patlamanın şiddetli olması ve kentin hemen hemen her noktasından duyulması büyük bir korku ve paniğe neden oldu. Can kaybının olmadığı patlamada meydana gelen hasarda oluşan parçalar çevreye saçıldı. Patlamanın HDP İl Teşkilatı’nın bulunduğu iş merkezinde meydana geldiğini duyan HDP’liler olay yerine akın etti. Patlama sonrası olay yerine sevk edilen polis, barikat kurarak iş hanına girenlere engel olmaya çalıştı. Polis ile HDP’liler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Polise tepki gösteren ve Ak Parti aleyhine sloganlar atan partililer, olayın provokasyon olduğunu belirtip bunun hesabının mutlaka sorulmasını istedi. Bu sırada partilileri yatıştırmaya çalışan polis amirleri, olayın üstüne titizlikle durulduğunu, sorumluların yakalanması için çaba gösterildiğini belirterek partililerden dağılmalarını istedi.
Öte yandan Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı HDP’li Yüksel Mutlu da iş merkezine geldi. Partililerden sakin olmalarını isteyen Mutlu, yetkililerden bilgi aldı.

YARALILARIN KİMLİKLERİ

Yaralılardan birinin kimliğinin Hüseyin Beyaz olduğu öğrencildi. HDP Seyhan İlçe Teşkilta Başkanı Beyaz'ın sağlık durumu iyi.

EMNİYETTEN İLK AÇIKLAMA

Mersin Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, HDP İl Başkanlığı binasındaki patlamayla ilgili detayların tahkikat bittikten sonra ilgili mercilerce açıklanacağını bildirdi.
     
Baştuğ, Silifke Caddesi Alanya İş Merkezi'nin 2. katında bulunan HDP İl Başkanlığı binasındaki patlamanın ardından olay yerine gelerek inceleme yapan ekiplerden bilgi aldı.Baştuğ,  patlamada herhangi bir yaralının olmadığını söyledi.
     
Baştuğ, "binaya çiçek içerisinde patlayıcı gönderildiği" iddiasına ilişkin, "Tahkikat yürütülüyor, detaylara girmeyeceğiz. Bunu kamuoyu ile paylaşmamız söz konusu değil. Tahkikat bittikten sonra gerekli açıklamalar ilgili merciler tarafından yapılır" dedi.
      
Bu arada binanın alt kısmında cam kırıkları ve hasar gören duvarın döküntülerinin bulunduğu gözlendi.
     
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu, çevrede toplanan partilileri ve vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Polis ekiplerinin bina çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü.
      
Bu arada, bir görgü tanığı, patlayıcının çiçekle geldiğini öne sürerek, “Kapının girişine koymuşlar, demek ki zamanlıymış. Çünkü aynı zamanda Adana'da da patlıyor. Ben, salonda tek başıma duruyordum, çay ocağında çaycı vardı. Diğer arkadaşlar da başka odalardaydı. Patlamanın olduğu yerle aramda mesafe vardı. Duvar delinmiş, zemin parçalanmış, karolar kalkmış” dedi.

PATLAMA DÜNYA BASININDA
 
Adana ve Mersin’de yaşanan patlamalar yabancı ajanslar tarafından dünyaya duyuruldu. Fransız haber ajansı AFP saldırının nedeninin henüz belli olmadığını belirtirken, HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın bugün Mersin’de mitingi olduğuna dikkat çekti.
Reuters da geçtiği haberde Adana’daki ofise bombanın kargoyla getirildiğini belirtti.