Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitim Kurumu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kamuran Arı, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada İş Sağlığı ve Güvenliğinde yapılan uygulamalara dikkat çekti.

İş kazaları ve meslek hastalıklarının İş Sağlığı ve Güvenliğinin çalışma alanını oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Kamuran Arı, İş Sağlığı ve Güvenliğinin doğru anlaşılmasıyla birlikte meslek hastalıklarının yüzde 100’ü ve iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebileceğini belirtti. Tehlikelerin belirlenmesi ve risk değerlendirmesi, çalışanların katılımı, uzman katkısı sağlanması, çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi ile koruma önleme anlayışı İş Sağlığı ve Güvenliğinin en belirgin özellikleri olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kamuran Arı, “Bir iş yerinde tehlike kaynakları kişiye bağlı, yönetime bağlı, bölgeye bağlı, hatalı ve eksik planlamaya bağlı ve işletmeye bağlı olabilir. Bu faktörlerdeki eksiklikler iş sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturur. Riskle her yerde karşılaşabiliriz. Fakat risk öğrenilebilir, analiz edilebilir, azaltılabilir, kontrol edilebilir ve yönetilebilir. Bu da risk değerlendirme yöntemleriyle mümkündür. Genel risk kontrol yöntemleriyle tehlikelerin ve risk faktörlerinin kaynağında yok edilmesi mümkündür.” dedi.

Türkiye’de her 3 – 4 dakikada bir iş kazası olduğunu, 90 dakikada 1 kişinin iş kazaları nedeniyle sakat kaldığını ve 4 saatte 1 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Kamuran Arı, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle oluşabilecek zararı azaltabilmek için işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği için fon oluşturmalarının, yönetimin iş sağlığı ve güvenliği konularının önemi açısından bilinçli olmasının ve bu konularda kararlı ve etkili kuralların uygulanmasının gerektiğini vurguladı.