Mevlana Üniversitesinde “Hz. Mevlana ve İnsan Hakları” ismindeki programda konuşan avukat-yazar Seyran Ateş, “Batıya göre, Türkiye ve İslam ülkeleri insani değerlere karşı bir yol izliyor. Hâlbuki Kur'an-ı Kerim’in söyledikleriyle yola çıkan Hz. Mevlana’nın mesnevisinde insan haklarına ters düşen bir şey yok. İnsan haklarını öğrenmek için batıya bakmamız gerekmez. Kendi dinimizde insan haklarının hepsi var. Bizim bu gerçeği batıya daha iyi anlamamız gerekir.” dedi.

Hz. Mevlana’nın batı dünyasında sevilmesinin ve her geçen gün söylediklerinin daha çok değerinin anlaşıldığını söyleyen Seyran Ateş, “Hz. Mevlana’nın eserlerinden evrensel değerleri savunduğunu görüyoruz. İnsanın yaşam hakkı olduğunu her türlü görüş ve düşünceye saygı gösterilmesi gerektiğini anlıyoruz. Hz. Mevlana da Kur'an-ı Kerim’den yola çıkarak bunlara söylüyor. Peki; bunlara rağmen batı, Türkiye ve İslam ülkelerini Müslümanları insan haklarına çok önem vermeyen insanlar olarak biliyor. Bunun nedeni bizim gerçek değerlerimizi ve düşüncelerimizi çok iyi bir şekilde onlara anlatamadığımızdan kaynaklanıyor” diye konuştu.

“İnsan Hakları hem kadın hem de erkek içindir” diyen avukat-yazar Seyran Ateş, “Ben haklarımı çok iyi bilmek ve savunmak için hukuk okudum. Asırlardır kadınlar, kariyer yapmak yerine ev işlerine yönlendirilmiştir. Fransız ihtilalini gerçekleştiren devrimciler bile kadın erkek eşitliğini savunmadılar. Kadın haklarını savunanlar hala tehlikeli hayat yaşıyorlar. ‘Kimse zorla evlendirilemez’ diye insan haklarında madde var ancak hala bu tarz evlendirmeler olabiliyor. İnsan haklarını öğrenmek için batıya bakmamız gerekmez. Kendi dinimizde insan haklarının hepsi var. Bizim bu gerçeği batıya daha iyi anlamamız gerekir."