Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Talat Dinçer, umuma açık işletmelerde radyo ve televizyonlardan müşterilere dinletilen müzik yayınlarına Telif Hakları Kanunu'na dayandırılarak kesilen cezalara Yargıtay 19. Ceza Dairesi'nce “dur” denildiğini belirtti.

MESOB Başkanı Talat Dinçer yaptığı açıklamada lokanta, bar, market, otel, berber gibi işletmelerin müşterilerine yönelik radyo ve televizyonlardan dinletilen müzik yayınlarına Telif Hakları Kanunu'na dayandırılarak getirilen cezalar için Yargıtay 19. Ceza Dairesi'nin söz konusu işletmelerin müşterilerine müzik dinletmekten ibaret olan eyleminde, fonoram yapımcısı, icracı sanatçılar açısından mali hakların ihlalinden bahsedilemeyeceğine dair karar aldığını açıkladı. Dinçer, Telif Hakları Kanunu'na dayandırılarak işyerinde müşterilerine müzik dinleten esnafa haksız yere ceza kesildiğini her platforma dile getirdiklerini hatırlatarak, “İşyerinde müşterisine müzik dinleten bakkal, market, bar, lokanta, berber gibi işletmelere, ilgili kanuna dayandırılarak metrekare ölçüsüne göre 4 -6 bin lira arasında ağır para cezaları kesiliyordu. Bunun haksız bir uygulama olduğunu her yerde haykırdık, konuyu ilgili bakanlıklara aktardık, esnafımızı mağdur eden bu uygulamadan vazgeçilmesini istedik ve bunu da hukuki yollarla çözme çalışmasına girdik.” dedi.

"ADALET YERİNİ BULDU"

Özellikle turizm bölgelerinde esnafın canını yakan telif hakkına karşı verdikleri mücadelenin haklı sonucunu aldıklarını ifade eden Dinçer, "İşyerinde müzik yayınından ticari kazanç sağlamadığı halde radyo veya televizyonunda müzik dinleyen esnafa hiçbir uyarı yapılmadan ağır cezalar kesilmesi yanlış bir uygulamaydı. Artık bu cezaların hukuki dayanağı kalmadı. Önümüzdeki süreçte kanunda revizyon yapılarak konuya netlik kazandırılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

EMSAL TEŞKİL EDECEK

Yargıtay tarafından verilen bir kararın bundan sonraki süreçte adaletsizlikleri önleyeceğini dile getiren Dinçer şöyle devam etti: "Eser sahiplerinin maddi ve manevi haklarının ihlal edildiğini savunan meslek birlikleri temsilcileri, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na dayanarak avukatlarla işletmeleri denetliyor, esnafa herhangi bir uyarı yapmadan, bilgi vermeden ceza kesiyor, ayrı ayrı savcılığa şikayet ediyordu. Ancak Yargıtay 19. Ceza Dairesi işletmelerde radyodan veya televizyondan yayınlanan müziğin, yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmeyeceği yönünde karar verdi. Karar bu yönde süren davalar için emsal teşkil edecektir. Esnafımız artık işyerinden müşterilerine müzik dinletme hakkını kullanabilecekler.”