Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçi ücretlerinde adaletli bir iyileştirme yapılmadığını belirterek, 42 iş yeri ve 15 bin işçi ile beraber 29 Ocak’ta genel greve gideceklerini söyledi.

DİSK Başkanı Kani Beko ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’nde 15 bin metal işçisini ilgilendiren grev kararıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Adnan Serdaroğlu, Metal işkolunda toplu sözleşme düzenin işbirlikçi ve dayatmacı bir düzen olduğunu belirtti. MESS’İN amacının yeni bir teklif sunmak değil, dayatma olduğunu ifade eden Sarıoğlu, “Diğer iki sendika sözleşmeyi Aralık ayının ortasında imzaladılar. Önce 18 Aralık tarihinde yapılan Merkez TİS Kurulu toplantısında ardından 10 Ocak tarihinde yaptığımız Merkez TİS Kurulu toplantısında işyerlerimizden gelen temsilci arkadaşlarımızla, MESS’in sendikamıza sunduğu teklifi değerlendirdik. Aslında MESS’in yaptığı yeni bir teklif sunmak değildi. MESS diğer iki sendikaya imzalattırdığı sözleşmeyi bize dayatıyor.” diye konuştu.

Çalışanların ücretlerinin ortalamanın altında olduğuna dikkat çeken Sarıoğlu, “Ucuz işçilik sistemini birkaç örnekle açmak gerekiyor. Bu sıradan bir söz değil. Ciddi bir sorun. Grup toplu iş sözleşmesi imzalanıyor ve işe giriş ücretleri asgari ücretin birkaç puan üzerinde belirleniyor. İşçi sirkülasyonunun yüksek olduğu işyerlerinde, işyeri ortalama ücretleri hızla eriyor. İşverenler bu yolla toplu sözleşme yükünden kurtulmuş oluyorlar. MESS bu dönem değiştiği iddiasında. Ucuz işçilik konusunda değişmediğinin en büyük kanıtı sözleşmenin birinci yılı için işe giriş saat ücretini 5,80 TL olarak belirlemesidir. Temmuz ayında asgari ücret 5,66 TL olacak. Dolayısıyla Temmuz ayında işe giren ve sendikaya üye olan bir işçinin saat ücreti sendika aidat kesintisi nedeniyle asgari ücretin altına düşecek. İyi zam verdik dedikleri işte budur.” dedi.

‘GREV UYGULAMA TARİHİMİZ 29 OCAK’

Serdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birleşik Metal-İş, dayatmaları kabul etmediği için greve gidiyor. Birleşik Metal-İş, ücret adaleti için iyileştirme yapılmadığı için greve gidiyor. Birleşik Metal-İş, 3 yıllık sözleşme süresinin ücret zam yöntem ve miktarları ile birlikte ucuz işçiliği kalıcılaştırma sonucu doğurması nedeniyle greve gidiyor. Birleşik Metal-İş, metal işçilerinin insanca yaşayıp insanca çalışması için greve gidiyor. Haklıyız, çünkü sömürülüyoruz. Haklıyız, çünkü insan yerine konmuyoruz. Haklıyız, çünkü çocuklarımız için yaşıyoruz. Grev uygulama tarihimiz 29 Ocak’dır.” şeklinde konuştu.

DİSK GENEL BAŞKANI KANİ BEKO: ‘BU GREV ÖNCE TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ GEREVİ’

Yapılacak grevin Türkiye işçi sınıfının grevi olduğunu aktaran Disk Genel Başkanı Kani Beko, "Disk Genel Başkanı olarak bu yapılacak olan grevin sadece Birleşik Metal-İş Sendika’mızın görevi değil. Bu grev önce Türkiye işçi sınıfının grevidir. Dolayısıyla Disk’in grevi olduğunu Türkiye’de emekten, barıştan, demokrasiden, kardeşlikten, sendikal hak ve özgürlüklerden yana olanların grevi olduğunu ifade etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.