Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, HSYK tarafından MİT’e dinleme yetkisi veren mahkemenin tahsis edilmesini “Bu bir hafiye devleti anlayışıdır.” şeklinde yorumladı.

Edirne Belediyesi’ni ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Feyzioğlu, bir gazetecinin MİT’in talebi üzerine HSYK tarafından kuruma dinleme yetkisini verecek özel bir mahkemenin tahsis edildiği yönündeki haberlerin çıktığını belirtmesi üzerine “Bu çok tehlikeli bir şey.” dedi. Bu durumun son torba kanununda çıkan 'rezaletlerden' birisi olduğunu savunan Metin Feyzioğlu, “Biz o zaman da çok ağır eleştirdik. Bakın Türkiye’de istihbarat amaçlı dinlemelerde karar verecek olan hakimi kanun, Ankara’da HSYK’nin belirleyeceği bir hakimdir diye yazıyor. Türkiye’nin tüm iletişim ağı Ankara’da HSYK’nın belirleyeceği bir hakimden geçecek.” diye konuştu.

Bunun bir kanun hükmü olduğunu dile getiren Feyzioğlu, “HSYK da bu kanun hükmünün gereği olarak bir ismi orada belirliyor. Yani Türkiye’nin bir bütün hakimleri güvenilmez ama oradaki bir hakim güvenilir. Bu süper, süper bir hakim. Mega hakim. Düşünebiliyor musunuz? Türkiye’deki tüm iletişimini denetleyecek ve oradan geçecek.” açıklamasını yaptı. Bunun ne kadar yanlış olduğuna dikkat çeken Türkiye Barolar Birliği Başkanı, o hakimi belirleme yetkisini kullanan HSYK’nın siyasi iktidarın nüfuzu ile bir belirlemede bulunduğu konusunda toplumda algı olduğunu kaydetti.

İLETİŞİMİN AĞININ BİR UCU BAŞBAKAN'A TESLİM EDİLİYOR

Tüm Türkiye’nin iletişiminin bir şekilde siyasi iktidara bağlandığını vurgulayan Feyzioğlu, “Adeta siyasi iktidara, başbakana iletişim ağının bir ucunun teslim edildiğidir. Bu korkunç bir şeydir. Türkiye’de iletişim, haberleşme özgürlüğünün artık sadece kağıt üzerinde kaldığının ispatıdır. Bütün bunları değiştirmemiz lazım. Bu not alıyoruz.” dedi.

DİNLEME YETKİSİ POLİSE VERİLİYOR

Türkiye’de doğal yargıç ilkesi zaten bitmiş durumda olduğunu açıklayan Feyzioğlu, “Edirne’deki bir dinleme için Ankara’ya geliyor. Ankara hakimi Edirne’deki dinlemenin gerekli olup olmadığını nereden bilecek. Dolasıyla Ankara’daki hakimin de işi çok olur diye dinlemeye hakim kararına kadar polis yetkisiyle dinlenmeye başlanıyor. Yani hem tek hakime bağlıyorsunuz. Tek hakime bağlandığı için iş yükü çok olur diyorsunuz ve aslında yetkiyi polise veriyorsunuz. Bu hakim neyi bilecek de neye onay verecek. Önüne gelene damgayı basacak, imzayı basacak dinleyelim diyecek. Ucu kimde? Başbakanlık'ta.” değerlendirmesini yaptı.

BU BİR HAFİYE DEVLETİ ANLAYIŞIDIR

MİT’e dinleme yetkisi verecek özel bir mahkemenin kurulmasını çok tehlikeli ve tam bir 'hafiye devleti' olarak niteleyen Feyzioğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: “Milli İstihbarat Teşkilatı’nın tek tek vatandaşın üzerine gönderildiği bir hafiye devlet anlayışıdır. Devlet vatandaşını istihbarat örgütü tarafından yakın denetime almasıdır. Hangi rejim kendi merkezi, milli istihbarat örgütünü vatandaşın üzerine salarsa biliniz ki, o rejim demokratik değil vatandaşından korkan, baskı bir rejimdir.”