Asırlardır birçok medeniyete beşiklik eden Malatya'da Hasan Basri, Niyazi Mısri, Turgut Özal gibi kentin yetiştirdiği 10 büyük şahsiyetin temsili portreleri, ‘Medeniyet Ağacı’ isimli kuruyan tescilli bir çınar gövdesine nakşediliyor. Oymacılık yöntemiyle yapılan çalışmanın 30 gün içinde tamamlanması planlanıyor. Türkiye’de daha önce benzeri bulunmayan ‘Medeniyet Ağacı’ şimdiden yoğun ilgi görüyor. Figürleri ağaca nakşeden heykeltıraş, genelde olumlu tepkiler almakla birlikte zaman zaman da ‘Bu ağacı kesseler 5 ton odun çıkardı, iyi yanardı’ şeklinde ifadeler de duyduğunu aktardı.

Heykeltraş Hüseyin Aydemir, kent merkezinde Vilayet Parkı’nda bir çınar ağacının kuruduğunu gördü ve bunun üzerine Malatya’nın yetiştirdiği ünlü simaları oymacılık teknikleriyle yansıtmayı düşündü. Bu fikri Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile paylaştığını anlatan Aydemir, düşüncenin olumlu karşılık bulması üzerine çalışma başlattı. Çınar ağacının ‘anıt ağaç’ olarak tescilli olduğunu anlatan Aydemir, Bayındırlık İl Müdürlüğü’nden ağacın kuruduğuna ilişkin rapor, Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu Bölge Müdürlüğü’nden de izin alarak çalışmaya başladı.

Kentin tarihi değerleri arasına giren ünlü isimleri şehir merkezindeki bir ulu çınarda yaşatmayı amaçladıklarını dile getiren Aydemir, “Biz bu çalışmamıza ‘Medeniyet Ağacı’ adını verdik. Oymacılık teknikleriyle Abdulvahap Gazi, Hasan Basri, Emir Ömer, Battalgazi, Danişment Gazi, Sadreddin Konevi, Mevlana, Niyazi Mısri, İsmet İnönü ve Turgut Özal’ın temsili figürlerini yapıyorum. Bir yüz figürünü ortalama 3 günde tamamlanıyor. 15 Mart’ta başladığımız çalışmada 8 yüz figürünü hazırladık. 30 günde çalışmayı bitirmeyi hedefliyoruz. Sonuna geldik. İsmet İnönü ile Turgut Özal figürleri kaldı. Onlar da 10 gün içinde kalmaz bitecek.” dedi.

Çınar ağacı üzerine portreleri nakşedilen insanların Malatya için bir değer olduğunu vurgulayan Aydemir, “Örneğin Abdulvahap Gazi, Hz. Peygamber döneminde yaşamış bir sahabe. Battalgazi’nin de hocasıdır. Bununla birlikte Battalgazi’nin Malatya için önemini bilmeyen yoktur. Niyazi Mısri Malatya’nın yetiştirdiği önemli bir mutasavvıftır. İsmet İnönü ve Turgut Özal Malatya’nın bağrından çıkmış ünlü devlet yöneticileri. Çoğu bilinen ve Malatya ile özdeşleşmiş kimseler. Böylece onların isimlerini de burada yaşatmış ve insanların bilinçlenmesine katkı sunmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Figürleri hazırlarken itine ile çalıştığının altını çizen Aydemir, “Özenle çalışıyoruz. Oymacılık hata götürmeyen bir sanat dalı. O yüzden yanlış bir çekiç darbesi her şeyi mahvedebilir. Her çekiç darbesini hesaplayarak vuruyorum.” diyor.

Çalışmanın özgün olmasına dikkat ettiklerini ifade eden Aydemir, başlamadan önce çaplı bir araştırma yaptığını, Türkiye’de böyle bir çalışmanın daha öne yapılmadığını aktarıyor.

Bu arada çınar üzerindeki figürlere Malatyalılar farklı tepkiler veriyor. Genel kanaat böyle bir çalışmanın yerinde olduğunu düşünüyor. Ancak zaman zaman aykırı sözler de duyuluyor. Parktan geçen herkesin figürleri incelediğini belirten Aydemir, nadiren de olsa ‘Bunu yapacağınıza kesin bu ağacı, 5 ton odun çıkar. İyi yanar’ şeklinde tepkiler aldığını kaydediyor.

Aydemir, çalışma tamamlandıktan sonra figürlerin yağış, nem gibi doğal faktörlerden zarar görmemesi için tedbir alacaklarını sözlerine ekliyor.