Kayseri’de medfun bulunan Mevlana’nın hocası Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin türbesi, Ramazan ayı boyunca ziyaretçi akınına uğruyor.

Kayseri’de da ‘Ramazan’ denilince akıllara Mevlânâ Celâleddîn-î Rûmî‘nin hocası olarak bilinen Seyyid Burhaneddin Tirmizi Hazretleri’nin türbesi ve türbenin içinde bulunduğu tarihi mezarlık geliyor. 7’den 70’e her yaştan insan, özellikle Ramazan’da türbe ziyaretinde bulunuyor. Ramazan ruhuna uygun olarak düzenlenen mekanda oruç açmak, tarihi Kalem Kırdı Camii'nde akşam, yatsı ve teravih namazlarını kılmak, ziyaretçilere ayrı bir manevi atmosfer sunuyor.

Akşam ezanıyla birlikte aynı mekanda kurulan iftar sofrası, zengin-fakir herkesi buluşturuyor. Her gün bir hayırsever, bu sofranın kurulmasını sağlıyor. Akşam namazı sonrası açık havada kılınan teravih namazı da vatandaşlara sıcaktan etkilenmeden Allah'ın huzuruna varmanın hazzını yaşatıyor.

SEYYİD BURHANETTİN HAZRETLERİ KİMDİR?

Seyyid Burhaneddin, bugünkü Özbekistan’ın güneyinde, Afganistan sınırı üzerindeki eski Tirmiz şehrinde 1165 senesinde doğmuştur. Sultanü'l Ulema Bahaeddin Veled'den ilim tahsil eden önemli bir şahsiyettir. Seyyid Burhanettin, hocasının vefatı üzerine Konya'ya gelerek 9 yıl Hz. Mevlana'ya hocalık yaptı. Ardından Kayseri'ye döndü ve 1244 yılında burada vefat etti. Şehir merkezine yürüyerek 10 dakika mesafede bulunan ve kendi adını taşıyan mezarlık içindeki türbeye defnedildi. Seyyid Burhaneddin’den kalan en önemli eser, sözlerinin ve müritleri ile sohbetlerinin yer aldığı Maarif isimli kitabıdır.