MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Soma maden faciası davasının küllenmesi ve sonuç çıkmamasına yönelik iki bakanlığın engelleme faaliyetlerine Başbakanlık'ın da eklendiğini söyledi.

Manisa’nın Akhisar ilçesinde görülen davanın üçüncü duruşmasına verilen arada gazetecilere açıklama bulunan Milletvekili Balkız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin soruşturma yetkisinin, Başbakanlık Denetleme Teftiş Kurulu'na verildiğini belirtti. Balkız, “Kamu görevlilerinin ve müfettişlerin sorgulanabilmesi, bu davanın en önemli faktörlerinden biridir ancak biz 1,5 yıldan beri müfettişleri yargı önüne koyamadık. Bunun sebebi, iki bakanlığın ve buna ilaveten maalesef Başbakanlık'ın devreye girerek bu soruşturmayı engellemeleri, adil yargılanmayı engellemektedir. Hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verdiğimiz yazı cevapları var. Maalesef Danıştay, Çalışma Bakanlığı'nın soruşturma izni verilmemesiyle ilgili bir kararını iptal etmesine rağmen Çalışma Bakanlığı, ön soruşturmayı yapmamış ve hiç gerek olmadığı halde Başbakanlık Denetleme Teftiş Kurulu'na havale etmiştir. Ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kendi bürokratları ile ilgili soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı, Danıştay tarafından hiç gerek yokken usule aykırı olarak kendi bakanlığını aşarak, Başbakanlık Denetleme Teftiş Kurulu'na havale ettirmiştir. Şu aşamada gelinen nokta, hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın burada teftiş yapan müfettişlerinin soruşturma yetkisi, bunlarla ilgili ön araştırma yetkisi Başbakanlık Denetleme Teftiş Kurulu’na verilmiş.” diye konuştu.

'TELEFONLARIMIZA BİLE ÇIKMAMAKTADIR'

İki bakanlığın, geçmişteki yazılarında ipe un serildiğini dile getiren MHP Milletvekili Balkız, “İki bakanlığın, kendi yetkileri içerisine girmesine rağmen dosyayı, sadece davayı uzatmak için Başbakanlık Denetleme Teftiş Kurulu’na gönderdikleri bilgisi vardır. Bu dosya 20 Nisan’da kurula verilmesine rağmen dört aylık sürede bu müfettişlerle ilgili ön soruşturma dosyası hazırlanmadığı gibi Başbakanlık Denetleme Teftiş Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Emin Baysa, telefonlarımıza bile çıkmamaktadır. Kendisiyle bir ay önce yaptığım görüşmede, bu raporun bugünkü duruşmaya yetiştirileceği sözünü vermesine rağmen gelinen noktada bir haftadır kendisini aratıyorum, ‘Biz kendisini arayacağız.’ cevabını vermektedir. Bu davanın küllenmesine ve bu davadan sonuç çıkmamasına yönelik iki bakanlığın engelleme faaliyetlerine, maalesef Başbakanlık'ın da girdiğini anlıyoruz.” dedi.