MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Gördes ilçesindeki Gördes Barajı'nın imalat hatası ve önlenemeyen su kaçağı sebebiyle tamamen boşaltıldığını bildirdi. Konuyla ilgili olarak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Balkız, Gördes Çayı üzerinde yapımına 2000 yılında başlanan ve 17 Ocak 2009’dan itibaren su tutulan barajın, imalat hatası ve önlenemeyen su kaçağı sebebiyle tamamen boşaltılmak zorunda kalındığını belirtti. Balkız, “Bin 45 kilometrekare yağış havzasına sahip, baraj göl alanı 14 bin 5 kilometrekare, yıllık su toplama kapasitesi 175 milyon metreküp, baraj göl hacmi 448 bin 46 milyon metreküp, temel yüksekliği 94,9 metrelik ölçüleriyle Manisa’nın ikinci büyük barajı olan Gördes Barajı'ndan, İzmir’e yılda 58,9 milyon metreküp içme suyu verileceği ve Gölmarmara Ovası'nda 14 bin 423 hektar alanın sulanması için de 71,1 milyon metreküp sulama suyu salınacağı ifade edilmiştir. 2004 yılı sonunda dönemin Çevre ve Orman Bakanı tarafından bir soru önergesine verilen cevapta, Gördes Barajı'nın inşaat maliyeti kapsamında 2004 yılı sonuna kadar 60 milyon 350 bin TL harcama yapıldığı, 2005 yılı ödeneğinin 9 milyon 540 bin TL ayrıldığı, kalan iş tutarı maliyetininse 101 milyon 650 bin TL olduğu belirtilmiştir. Baraj gövde inşaatının devam ettiği ve henüz baraj gövdesinde su tutulmaya başlanmadan, Gördes Çayı suyunun tahliyeden gönderilmesini sağlayan bent yarılmış ve baraj gövdesi, henüz killeme ve betonlama işlemi tamamlanamadan su altında kalmıştır.” dedi.

Balkız, şöyle devam etti: “Bakan Eroğlu’nun, 9 Eylül 2010 tarihinde İzmir’e su pompalanmasına başlanacağı talimatını yetiştirmek hedefiyle bakanlıkça görevlendirilen Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün, eksik haliyle barajda su toplanmasına müsaade ettiği ve İzmir’e su taşıyacak 35 kilometrelik Baraj-Sarıkız pompaları arasındaki boru döşemesini tamamlayarak İzmir’e içme suyu bağlantısını tamamladığı görülmektedir ancak imalat hatası olan Gördes Barajı'nda su tutulmaya başlandığı 2010 yılından beri su kaçağının önlenemediği, baraja gelen su kadar, gövde altından kontrolsüz su kaçtığı ve kaçan suyun da baraj gövdesini de tehlikeye soktuğu yönünde bilgiler gelmektedir. Kaçağın kesilmesi için savak yanlarından binlerce metreküp beton pompalanmasına rağmen kaçak suyun kesilemediği görülmektedir. DSİ, en sonunda baraj sularının tamamen boşaltılarak savak yanlarında ve gövde dibinde eksik imalatı tamamlama kararı almıştır ve 20 günden beri barajın su tahliyesi devam etmektedir.”