MHP Samsun milletvekili adayı Mustafa Keskin seçim çalışmaları kapsamında Çarşamba Ziraat Odası'nı ziyaret etti.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir’i ziyareti sırasında Keskin'e, MHP Çarşamba İlçe Başkanı Süleyman Akdemir ve partililer de eşlik etti. MHP Samsun milletvekili adayı Mustafa Keskin, burada yaptığı açıklamada, fındık üreticilerinin sorunlarına değinerek hükümete, üreticinin alan bazlı fındık desteklemesinin ne zaman yapılacağını sordu.

“2015-2016-2017 yılları içinde geçmişte olduğu gibi 3 yıllık alan bazlı fındık desteklemesinin yapılacağı hükümetçe açıklanmalıdır” diyen Keskin, şunları kaydetti: "Bu açıklama yapıldıktan sonra da 2015 yılı destekleri hemen ödenmelidir. Fındık üreticisi geçen yıl don vurması sebebiyle bu yıl da havaların soğuk gitmesinden dolayı sıkıntıdadır. İhracatçılar Birliği’nin ve Fiskobirlik Genel Müdürlüğü’nün daha fındıkların yaprakları oluşmadan 2015 yılı fındık rekoltesini 650 bin ton olarak öngörmüş, bunu yazılı ve görsel basında açıklamıştır. Rekoltenin düşük olacağı apaçık ortadadır.”

Fındık üreticisine 2015 yılı Nisan ayı içinde dağıtılan 2014 yılı destekleme ödemelerinin çiftçinin eski borçlarına bile derman olmadığını da savunan Keskin: "Fındık üreticileri ile ilgili alınacak önlemler ve destek ödemeleri yalnızca çiftçilerimize değil bölge ekonomisine de ciddi katkılar sağlayacaktır.” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın, fındıkta alan bazlı desteğin 2015’den sonra da devam edeceğini söylemesini hatırlatan Keskin, şöyle konuştu: "Ancak hükümetten resmi bir açıklama gelmemiştir. Hükümet çiftçimizin sesi olan ziraat odalarını görmezden gelmemeli, üreticilerin dertlerine derman olacak desteklemeleri bir an önce açıklamalıdır. Fındık üreticisi için 2015 yılı zor bir yıl olacağı şimdiden bellidir. Devlet bu yıl için en azından TARSİM bedellerini üstlenmelidir. Fındık üretiminin bölge olarak soğuktan ve dondan etkilendiği yıllar için taban arazilerdeki fındık üreticilerine de alan bazlı destek ödemesi yapmalıdır.”