Türkiye’de hızlı artan obeziteyle mücadelede çeşitli yöntemler uygulanmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ‘Obezite Mücadele Hareketi’ projesini uygularken, bu hastalığa yakalananlar ise bundan kurtulmak için bıçak altına yatarak mide kelepçesi taktırıyor. Ancak uzmanlar alternatif tıpta uygulanan hipnoz yöntemiyle ameliyata gerek duymadan bu sorunu çözüyor. Obezite olan bir kişi hipnoz edilerek midesine kelepçe takıldığına ikna ediliyor ve kilo vermesi sağlanıyor. Altı ayda tam 36 kilo verdiren yöntem ilk kez İngiltere’de uygulandıktan sonra şimdi ise Türkiye’ye geldi. Obez hastalara hipnozla mide kelepçesi takılarak şişmanlıktan kurtulabileceğini söyleyen Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, çok şişman hastalarına bu yöntemi uyguladığını, hayali kelepçeyi taktıktan sonra artık fazla yemek yiyemediklerini açıkladı.

Çağın hastalığı olarak bilinen obezitede rakamlar ürkütücü noktalara geldi. Dünyada 1,46 milyar obezitenin olduğunu gösteren istatistiklere karşın Türkiye’de de bu rakamın gün geçtikçe yükseldiği her 100 kişiden 14’nün obez olduğu ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığı, geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları olarak bilinen akupunktur, kupa tedavisi (hacamat), hipnoz, hirudoterapi, refleksoloji, ozonla tedavi uygulamalarıyla ilgili yeni düzenlemeye gitti. Bakanlığın hazırladığı 'Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları' yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra Türkiye’de de doktorlar alternatif tıpa yönelmeye başladı.

HİPNOZLA EN ETKİN SİGARA BIRAKMA VE ŞİŞMANLIĞA ÇARE BULDULAR

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, hipnozla bir çok hastasına derman oluyor. Taştan, hipnozla en etkin olarak sigarayla mücadele ve şişmanlığa çare bulduklarını söyledi. İngiltere’de genç bir kızın yaşadığı sorunlardan sonra 90 kiloya kadar çıktığını ve hipnoz uzmanı olan annesinin ‘hayali kelepçe’ takarak 6 ayda 36 kilo zayıflattığını belirten Kenan Taştan, kendisinin bu uygulamayı duyduktan sonra hastalarına uygulamaya başladığını ve obez sorunu yaşayanların bu yöntemle fayda gördüğünü açıkladı. Kısa süre önce hastanelerinde bulunan bir asistanlarına hipnozla kelepçe taktığını kaydeden Taştan, bu hastanın ‘Kelepçeyi taktıktan sonra şimdi fazla yiyemiyorum’ ve ‘Yesem bile bir şey sanki engel oluyor’ şeklinde kendisine bu şekilde cevaplar verdiğini ifade etti.

Sadece kelepçe yöntemiyle değil hastalarına farklı telkinlerle de zayıflatmaya çalıştığını belirten Taştan, “Benim bütün hastalıklarla ilgili maksimum seans sayım sekizdir. Hemen hemen hiçbir hastayla dokuz seans görüşmüyorum.

‘HER HASTALIKTA HİPNOZ UYGULANABİLİR’

Hipnozun Türkiye’de bugüne kadar hep şov amaçlı kullanıldığını ve insanlar üzerinde farklı bir algıya sebep olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan, hipnoterapinin 5000 yıllık bir geçmişi olduğunu vurguladı. Hipnoterapinin hemen hemen her hastalıklarda kullanılabildiğini belirten Taştan, “Hipnozun ana teması gevşeme ve rahatlama üzerinedir. Bana bir hastalık söyleyin ki ucu strese dayanmasın. Strese dayandığı için o anlamda hipnozu her şeyde kullanabilirsiniz. Sigarayı bırakma, şişmanlık, obezite tedavisi, korkular, fobilerin her türlüsü (uçak, hayvan, özgül fobi, sosyal fobi), onun haricinde bir takım tikler. Konsantrasyon problemi olanlar. Depresyon problemi olanlar. Aklınıza gelebilecek. Birçok hastalıklarda migrende, ağrıyı kaldırmada. Ameliyat öncesinde kişinin stresini azaltmada. Ameliyatta bizzat anestezik olarak. Kişiye lokal veya genel anestezi vermeden hipno anestezi ile ameliyat yaptırabilirsiniz.” diye konuştu.