Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, seçimlerden önce çılgın projeler açıklayan iktidarın, seçimlerden sonra bu projeleri rafa kaldırdığını belirterek, “İhalesi yapılmayan, yatırım programına alınmayan Amanos Tüneli Projesi, yapılıyormuş gibi gösterilerek halk kandırılıyor.” dedi. Bahsedilen projenin 2012'de eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından açıklandığı ve şimdiye kadar tek bir çivi bile çakılmayan projenin Hatay'a ait olduğunu hatırlatan CHP’li Şeker, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

'2012’DE AÇIKLANAN PROJENİN NE İHALESİNİN YAPILDI, NE DE YATIRIM PROGRAMINA ALINDI'

CHP Milletvekili Mehmet Şeker, iktidarın seçim meydanlarında çılgın projeler açıklayıp, seçimden sonra bu projeleri rafa kaldırmayı alışkanlık haline getirdiğini söyledi. Bunlardan birinin Hatay’ın çılgın projesi olarak adlandırılan Amanos Tüneli Projesi olduğunu dile getiren CHP’li Şeker, 2012’de açıklanan projenin ne ihalesinin yapıldığı, ne de proje yatırım programına alındığının bilgisini verdi. 7 Haziran seçimleri öncesinde 'Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten dev proje' gibi haberlerle, afiş ve pankartlarla projenin tekrar gün yüzüne çıkarıldığına değinen Şeker, iktidarın, ihalesi yapılmayan projelerle halkı kandırdığını söyledi.

'BU DURUM APAÇIK HALKI KANDIRMAKTIR'

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Şeker, Amanos tünel açma projesini Meclis gündemine taşıdı. Şeker, Kasım 2012’de açıklanan ve iktidar tarafından 2014 yerel seçimlerinin malzemesi yapılan bu proje için 2013’de ihalesinin yapılacağı 2014’de de ilk kazmanın vurulacağına ilişkin açıklamalarda bulunulduğunu hatırlattı. Şeker, “Amanos Dağları’na açılacak bu tünel ile Gaziantep İskenderun arası 221 kilometreden 136 kilometreye, Kahramanmaraş İskenderun arası 186 kilometreden 151 kilometreye, Kilis İskenderun arası 153 kilometreden 113 kilometreye inecekti. Ancak 2012 yılından bugüne kadar söz konusu proje ile ilgili yapılan ne bir ihale vardır ne de bu proje yatırım programlarında yer almaktadır. Hâl böyle iken genel seçimlere az bir zaman kala, AKP Amanos Tüneli projesini tekrar tozlu raflardan indirmiş ve Gaziantep’in çeşitli noktalarına astığı afiş/pankartlarla Amanos Dağları delinmiş ve tünel açılmış gibi göstermektedir. Etik açıdan doğru olmayan bu durum apaçık halkı kandırmaktır.” dedi.

BAŞBAKAN'A SORDU: HALKI KANDIRMAYI ETİK BULUYOR MUSUNUZ?

Şeker, Başbakan Davutoğlu’na söz konusu proje ile ilgili şu soruları yöneltti: “Kamuoyuna açıklandığı günden bu yana Hatay’ın çılgın projesi olarak adlandırılan, Amanos Dağlarına tünel açmak için herhangi bir çalışma var mıdır? Amanos Tüneli projesi yatırım programına alınmış mıdır? Alındı ise hangi yıl alınmıştır? Söz konusu proje ile ilgili şimdiye kadar açılmış herhangi bir ihale var mıdır? Var ise ne zaman yapılmıştır, sonucu ne olmuştur? Projenin başlama-bitiş yılı, toplam maliyeti, kredi-özkaynak tutarı, bugüne kadar yıllar itibariyle yapılan harcama miktarı nedir? 2012 yılından bugüne kadar yatırım programlarına alınmamış, herhangi bir ihalesi yapılmamış, çivi bile çakılmamış bir proje için genel seçimler öncesi afiş/pankart hazırlatıp reklam yapmayı ve halkı kandırmayı etik buluyor musunuz?”