Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK), 15 yıl kira garantili yurt yaptırmak için onlarca iş adamıyla protokol imzaladığı ortaya çıktı. Taraf Gazetesi’nin haberine göre, yapılan bu protokollerde yüksek kira ödeyebilmek için ya yurt kapasiteleri yüksek gösterildi ya da öğrenciden alınacak ücretler artırıldı. Haberde bu şirketlerden birinin de Gaziantep’te bulunan Edacan Gayrimenkul olduğu iddia edildi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, KYK’nın yurt yapmak amacıyla Edacan Gayrimenkul Şirketi’nin kiraladığı söz konusu binaya 4 ayda 3 milyon lira kira ödenmesine rağmen yurda öğrenci alınmayarak, devletin zarara sokulduğunu belirten uygulamaya sert tepki gösterdi.

"BURADA KYK SUÇLU"

Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “Buradaki sıkıntı bunun ihalesiz yapılması, yani kamuoyunun kafasında soru işareti olması. Yoksa adam şu tarihte devredeceğim demiş, yurdu yapmış kendilerine teslim etmiş. Şirketle bir ilgisi yok. Sen binanın içinin teşrifini 10 gün sonra, bir ay sonra yaparsın ya da hiç yapmasın.” dedi.

Yurdun ihale süreciyle ilgili sıkıntılara dikkat çeken Şeker, şu bilgileri verdi: “Bizim burada karşı çıktığımız en önemli nokta şu; İhale Kanunu'na göre doğru bir ihaleyle yapılmamış. Açık ihaleyle yapılmamış. İşletme kâr ediyor, zarar ediyor onu bilemiyoruz. Kârın, zararın da ortaya çıkması lazım. Burada yöntem ve sistem yanlış. Böyle bir yer kiralıyorsun ihale etmiyorsun, böyle bir yer organize etmeye çalışıyorsun açık ihale yapmıyorsun. Ya da araziyi ver vatandaşa kendi yapsın yurdunu. Yani şartlarını koy ondan al. Kiralama şartlarını koy, bu şartlarda kim yaparsa ondan al. Ayrıca, yurt yeri doğru olarak tespit edilmemiş. Kızlar için uzak bir yer Karataş’ın bittiği yerde Akkent’te.” Firmanın istenilen tarihte inşaatı yapıp bitirdiğini belirten Şeker, “Aylık 700 binin üzerinde kirası var. Firma yapmış bitirmiş ama faaliyete geçmemiş, burada KYK suçlu.” diye ifade etti.

EDACAN GAYRİMENKUL: HER ŞEYİMİZ RESMİ, BİZİM HATAMIZ YOK

Konuyla ilgili Edacan Gayrimenkul adına açıklama yapan Murat Evyapan ise "Bizim her şeyimiz resmi. Her şeyiyle doğru düzgün yaptık. Hatta biz zorda kaldık. Biz belirttiğimiz tarihte, gününde burayı KYK'ya verdik. KYK, burayı dolduramadıysa bu bizim hatamız değil. Bir an önce faaliyete geçiremediyse bu suç bizim değil. Burada boşa geçen zamandan biz sorumlu değiliz. 5 bin öğrencinin kalacağı söyleniyor. Buranın fiyatını biz belirlemedik. Gaziantep'te bu kadar öğrenci var. Bu kadar sıkıntı var. Ayrıca, burada normal bir daire kiralanmıyor. 7 bloktan oluşan bir yer. Ankara'dan geldiler, baktılar, kaç öğrenci kalır hesaplandı. Örneğin insan sıfır bir araba alınca plakası, bakımı derken 2-3 gün zaman alıyor. Bu kadar öğrenci var. Bu da bir zaman alır." şeklinde konuştu.