Tunceli’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı. Tunceli’deki 8 Mart kutlamalarına katılan HDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın tek tipçiliğe karşı durmasını istedi.

Tunceli Sanat Sokağı'nda bir araya gelen binlerce kadın, pankart ve sloganlar eşliğinde Kışla Meydanı'nda düzenlenen miting için yürüyüşe geçti. Tunceli Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun’un konuşması ardından söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Zana, kadına yönelik şiddetin durması için zihniyetin değişmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasında, Abdullah Öcalan’ın kadınlar hakkındaki değinen Zana, “Diyor ki ben erkeği öldürdüm dediğim zaman kimse beni anlamamıştı. Ben erkeği öldürdüm derken erkeğin fiziğini kast etmiyordum. Erkekteki kaba ruhu, eksik zihniyeti, kadına bakış açısını an be an çalışarak, üreterek, kendi felsefemle öldürdüm. Bakın Kobane’ye. Dünün Kürt kadını, birilerinin eşi, kızı ya da kardeşi olarak anılırken, bugün dünya medyasında, en önemli dergilerde Kürt kadınının güzelliği, direngenliği ve üretkenliği kapak olabilmektedir. Bu elbette ki Sayın Öcalan’ın birebir kırk yıllık çalışmasının sonucudur. Hiçbir lider kadını bu kadar güçlü hale getiremedi. Lenin’in Clara Zetkin ya da Rosa Luxemburg’la tartışma yürüttüğünü biliyoruz. Ama Sayın Öcalan binlerce Rosa’ları yaratarak onları bir güç haline getirdi. O nedenle bizdeki liderliğin, önderliğin diğer devrim liderlerinden farkı burada çok net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 400 milletvekili istediği yönündeki açıklamalara değinen Milletvekili Leyla Zana, “400 tane vekil istiyorum diyor. Arkasından bu sistem yamalı bohçaya dönüştü diyor. Biz 2000’lerden itibaren söyledik, bir türlü dinleyen olmadı. Anlamaları, duymaları da sevindirici bir olay. Bu dar, tekçi, sadece siyah ve beyaz bakan, toplumun renkliliklerini görmeyen, ders almayan bu sistemin artık miadı çoktan geçmiştir.” dedi.

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Zana, “Sayın Cumhurbaşkanı'na bir söz söyleyeceğim. Umuyor ve diliyorum ki CHP’nin o tek zihniyetinin yüzyıl bu topluma kaybettiklerini çok iyi analiz ederler ve kendilerini de bu hataya düşmezler. CHP’in tekçiliğiyle bu toplum ne kadar çektiyse bir de AKP’nin tekçiliğiyle uğraşmak durumunda bırakmasınlar bizi.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 400 milletvekili sevdasından vazgeçmesini isteyen Zana, “400 milletvekili ne yapacaksın. Bütün partiler kendilerini feshederek AKP’ye mi gelsinler. Bu olamayacağına göre siz bu sevdadan vazgeçin. Deyin ki bütün toplum kendini parlamentoda temsil etsin ortak paydalarda toplumun geleceğinin inşasında, yeni anayasada ortak paydaları yakalayarak hep birlikte yeni bir sayfa açalım. Bunu dersen anlaşılırdır. Bunu dersen toplumun ne kadar katkısını alabileceğini göreceksiniz. Ama tekliğe oynarsanız bizim buna ne tahammülümüz var ne de bunu kabul etmek gibi bir zihniyetimiz var.” şeklinde konuştu. 8 Mart etkinlikleri müzik dinletisi ile son buldu.