Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında tamamen Türk mühendis ve işçilerin emeği ile yapılan ikinci gemi TCG Büyükada, Donanma Komutanlığı Gölcük Üssü'nde düzenlenen törenle 3 aylık seyir görevine uğurlandı. Uğurlama sırasında duygusal anlar yaşandı.

Poyraz Limanı'nda yapılan törene, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Kuzey Gurup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, Tersane Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli, subaylar ve askerlerin aileleri katıldı. Son teknolojiye göre inşa edilen ve radarlarda kolay görünmediği için 'Hayalet gemi' olarak da adlandırılan TCG Büyükada, Körfez ülkeleri ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak maksadıyla, 18 Ocak 2015- 15 Nisan 2015 tarihleri arasında Aden Körfezi, Arap Denizi ve Basra Körfezi'nde liman ziyaretleri yapacak. Bu seyir sırasında ayrıca harekat eğitim faaliyetleri icra edecek.

Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, ilk defa milli gemi TCG Büyükada'nın Aden Körfezi ve Arap denizinde görev alacağını söyledi. Kösele, şunları kaydetti: "TC'nin ilgi alanlarındaki menfatlerini korumak üzere arkadaşlarımızı yolcu ettik. Sadece deniz haydutlarıyla mücadele etmeyecekler, aynı zamanda bölge ülkeleriyle ikili ilişkiler kapsamında çeşitli tatbikat ve faliyetlere iştirak edecekler. Bu kapsamda ilk defa milli gemimiz Aden Körfezi ve Arap denizlerinde görev alacaklar. Hepsini yanaklarından öptüm az önce. Hayırlı yolculuklar diledim. Yolları sakin olsun, denizleri net olsun."

Öte yandan, Poyraz Limanı'nda askerler aileleriyle vedalaştığı sırada duygusal anlar yaşandı. Uğurlamanın ardından gemi limandan ayrıldı.