Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 1. kat planına ulaştı. Sarayla ilgili yayınlanan her fotoğrafın kendileri için delil oluşturduğunu belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Televizyondaki her bir canlı programda herkes Cumhurbaşkanı’nı dinliyordur, biz ise 'o ayağının altındaki halı kaç metre karedir' diye ona bakıyoruz. Hangi malzemelerin kullanıldığına bakıyoruz. Dolayısıyla internet üzerinden iz sürerek birinci kat planını çıkardık, çizdik." dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Avukat Gökçe Bolat, Gaziantep’te düzenlenen ‘Atatürk Orman Çiftliği, Kaçak Saray ve Kent Mücadelesi’ konulu panele katıldı. Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray mücadelesini il il dolaşarak anlattıklarını dile getiren Candan, kaçak saray ve Atatürk Orman Çiftliği mücadelesinin tek başına bir mekan mücadelesi olmadığına dikkat çekti. Ak Saray’ın Cumhuriyet rejimine karşı yapılan bir mekan olduğunu vurgulayan Candan, "Bir alanda ruhsatsız bir şekilde yapılan kaçak bir yapıdan bahsetmiyoruz. Çankaya Köşkü’nün yerinin değişmesi aslında 90 yıllık Cumhuriyet'in temellerinin oynatılması anlamına geliyor. Bu bir yer ya da mekan değişikliği değil, rejim değişikliğinin mekansal boyutu açısından ele alınması gerekiyor. Önce mekanı yapıyorlar, ondan sonra da içini değiştiriyorlar. Kaçak sarayda aslında Cumhuriyet'e karşı ilan edilmemiş kaçak rejimin mekanı olarak yapıldı. Şimdi rejimi değiştirmeye çalışıyorlar." diye konuştu.

İnternette, televizyonda Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile yayınlanan her bir fotoğraftan hareketle sarayın 1. kat planını çizdiklerini açıklayan Candan, ‘Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray’ adı altında yayınlayacakları dergide, bu planı kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi. Candan, "AOÇ’deki Cumhurbaşkanlığı kaçak konutun 1. kat planını yayınlayacağız. Bu planı bir yerden elde etmedik. İnternet üzerinden iz sürüyoruz. Yayınlanan her bir fotoğraf bizim için delildir. Televizyondaki her bir canlı programda herkes Cumhurbaşkanı’nı dinliyordur, biz o ayağının altındaki halı kaç metre karedir diye ona bakıyoruz. Hangi malzemelerin kullanıldığına bakıyoruz. Dolayısıyla internet üzerinden iz sürerek 1. kat planını çıkardık, çizdik." şeklinde konuştu.

'HEPİMİZ RİSK ALTINDAYIZ, TEHDİTLER ALIYORUZ'

AOÇ’deki hukuksuzluğun peşine düştükleri için sürekli tehditler aldıklarını paylaşan Candan, "Hepimiz risk altındayız, hepimiz tehdit alıyoruz. Ama bizim hiç umurumuzda değil. Bugün değilse yarın hepimiz öleceğiz. Adam korku üzerinden besleniyorsa korkmamayı öğrenmek de insanlaşmak oluyor. Biz de korkmamayı öğrendik." ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı konutunun çok lüks olduğuna dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı, şunları kaydetti: "3 katlı bir yapı, alt katında altın değerinde cam mozaikler kullanılıyor. Orada hamamı var, SPA'sı var, buhar odaları var, soğuk ve sıcak duşları var. Masaj odaları var. Bunlar herhalde gençleşmek için. 120 metrekarelik bir alanda 19 kişilik bir sinema salonu var. Bir mimar olarak hesapladığımızda 120 karede 19 kişi varsa demek ki oradaki koltuklar çok özel. Şöminelerinden, ağaçlarından hepsi yurt dışından getirilmiş. Hindistan’dan mermer getiriliyor, Güney Asya’dan teak ağacı getiriliyor, Almanya’dan titanyumlu çinko getirilip çatısını yaptırıyor."

'AOÇ VE AK SARAYI AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NE TAŞIYACAĞIZ'

Avukat Gökçe Bolat ise AOÇ ile ilgili şu ana kadar açtıkları 55 davanın olduğunu hatırlatarak, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyacaklarını açıkladı. Bolat, "Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili uygulanmayan yargı kararları nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ve çevre hakkının ihlali gerekçeleriyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruldu. Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz ay bu başvuruyu reddetti. Birkaç hafta içerisinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınacak." dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Bekir Sıtkı Severoğlu ise Türkiye’de yaşayan her bireyin, 77 milyonun AOÇ’de 65 santimetrekarelik bir hissesi olduğunu söyledi.