Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi içerisinde bulunan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından işletmesi yapılan Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi’nin (AŞTİ) yerine 4.5 emsalle büyük bir konsept proje hazırlığı olduğu iddia edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, AOÇ arazisi olan ve 2026 yılına kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne otogar kullanımı ile kiralanan AŞTİ'nin bulunduğu araziler üzerindeki rant beklentilerinin arttığına dikkat çekildi. Açıklamada, AŞTİ'nin bulunduğu alana ilişkin büyük ölçekli rant projelerinin hazırlandığını belirtilerek, “AŞTİ’nin yerine büyük rantlı konsept proje hazırlanıyor. Atatürk Orman Çiftliği arazilerine amacı dışında dokunulamayacağı size daha kaç kere söylenecek, mahkeme kararlarını hala anlamadınız mı?" denildi.

1,5 MİLYON METREKARELİK İNŞAAT ALANI

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “AŞTİ'nin taşınmasıyla birlikte, alana ilişkin 4.5 emsalle, 1 milyon 500 bin metrekare toplam inşaat alanı olan, konsept proje hazırlığının bilgisini aldık. Yurtdışında 4 ofisten konsept tasarım istenmiş, 6 hafta içerisinde gelecek olan master tasarımlara göre çalışmalar başlayacakmış. AOÇ arazisi olan AŞTİ alanı taşındıktan sonra kullanılabilecek tek işlevi yeşil alan olarak ağaçlandırılmasıdır. Öyle rant projelerini aklınızdan geçirmeyin, AOÇ arazilerine dokunan yargıda hesabını verir.” dedi.

ÖNCE PROJE, SONRA PLAN HAZIRLIĞI

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nün AOÇ arazilerinin ranta kurban edilmesinin önüne geçmediğini kaydeden Candan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediye Meclisi’nden plan değişikliği kararı almadan firma belirlenmiş, işin başındakiler belirlenmiş, emsal belirlenerek, konsept tasarımlar isteniyor. Önce proje hazırlanıyor sonra plan hazırlığı yapılıyor. Bir yandan Büyükşehir Belediyesi AOÇ'ye olan kira borcunu ödemiyor, AOÇ kiraladığı arazisine sahip çıkmıyor. AOÇ'de sorumluluğu olanlar hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunacağız. Bu rant projesini, Büyükşehir Belediyesine, yazıyla sorduk bu alana ilişkin borçlarını neden ödemiyorlar, 4.5 emsalli 1.5 milyon metrekarelik inşaat için plan değişikliği hazırlığı yapıyorlar mı, hangi inşaat firması bu konuda hazırlık içerisinde.”