Ulus Tarihi Kent Merkezi yenileme alanına ilişkin Bakanlar Kurulu’nun 4 ‘acele kamulaştırma’ kararı almasına Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden tepki geldi. Odadan yapılan açıklamada, “Ulus’ta acele kamulaştırılacak durum yok! Yangından mal kaçırırcasına alınan bu acele kamulaştırma kararı hukuk dışıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ulus tarihi kent merkezi alelade bir yer değildir. Altında ve üstünde tarih yatmaktadır, dava sürecimiz devam ederken alınan bu acele kamulaştırma kararı, Ulus için yıkım kararıdır, Ulus için talan kararıdır, hukuk dışıdır.” dedi.

Acele kamulaştıra kararlarını yargıya taşıyacaklarını kaydeden Candan, şu ifadeleri kullandı: “Yurt savunması ihtiyacı bulunan bir durum veya olağanüstü durumlarda alınması gereken ‘Acele Kamulaştırma Kararı’nın, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde alınması yanlıştır. Geçici bir hükümetin Bakanlar Kurulu’nun bu kararı alması ise külliyen yanlıştır, meşru değildir. Ulus’taki alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Ulus esnafı ve acele kamulaştırma yapan alanlardaki parsel sahipleri ile birlikte hukuksal ve ulusa sahip çıkma mücadelemizi devam ettireceğiz.”