Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Anıtkabir’e yaptıkları ziyaret sonunda Atatürk Orman Çitliği’nin hukuk sürecini değerlendirerek, “Kaçak saray ve Atatürk Orman Çiftliği’nin tekrar kamusallaştırılması mücadelesi devam edecek.” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluş yıldönümünde Anıtkabir’e ziyaret gerçekleştirdi. Tören alanında toplanan grup ilk olarak mozeleye çelenk bıraktı. Saygı duruşunun ardından müzeye geçti. Oda adına TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan anı defterine şunları yazdı: ”Cumhuriyet’in kurucusu büyük Atatürk, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, üyeleri ve Atatürk Orman Çiftliği’ne sahip çıkanlar olarak Atatürk Orman Çiftliği’nin 90. Kuruluş yılında huzurunuzdayız. Cumhuriyetimizin özgürlükçü değerlerinin kurucu mekanı olan ve bize emanet ettiğiniz Atatürk Orman Çiftliği’nin bağrına saplanan ‘Kaçak Saray’, Ankapark vasiyetiniz, şartlı bağışınız ve hukuk ihlal edilerek asrın haksızlığı olarak inşa edildi. Cumhuriyet kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığı günler Türkiye’sinde İller Bankası’ndan, Saraçoğlu Mahallesi’nden, Atatürk Orman Çiftliği’ne Cumhuriyetin mimari mirasını, kültürel mirasını, doğal mirasını koruma inancımızla buradaki varlığımız Cumhuriyet değerlerinin yok edilmesi ve Atatürk Orman Çiftliği talanına karşı yürüttüğümüz mücadelenin kararlığının ve sürekliliğinin tarihe not düşülmesi içindir. Atatürk Orman Çiftliği talanında başta yöneticiler olmak üzere sorumluluğu olan herkesin evrensel hukuk ilkeleri ışığında hesap vereceği güne kadar mücadelemiz devam edecektir.”

“KAÇAK SARAY VE ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NİN TEKRARA KAMUSALLAŞTIRILMASI MÜCADELESİ DEVAM EDECEK”

Anı defteri imzalandıktan sonra Anıtkabir dışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği’ne karşı yapılanlara karşı mücadele kararlılıklarını sunmak için Anıtkabir’e geldiklerini söyledi. Candan, şöyle devam etti: ”Çünkü orası bize ait bir mekan. Bize emanet edildi. Türkiye’nin gerçekten tarım laboratuvarı olabilmesi için, bitkilerinin yetiştirilmesi ve halkın nefis gıdalarının tadabilmesi için yapılmış bir alandı. Birinci derece doğal sit alanıydı. Bugün ülke dışından getirilen bitkiler, ülke dışından getirilmeye çalışılan ağaçlar ülke topraklarımızda yetişsin. Türkiye’nin tamamına yayılsın diye Atatürk tarafından planlanmış bir alandır. Çok büyük bir kamusal alandır. Ankara’nın nefes koridorudur. Bu nefes koridorunu bu ülkenin Başbakan’ı, Cumhurbaşkan’ı, bakanları ve hükümetin milletvekilleri olarak bu sürecin gasp edilmesine seyirci kalmaları, hukukun verdiği karara rağmen hukuku çiğneyen yaklaşımlar içerisinde olmalarıyla bir haksızlık sürecinin tarihe geçeceği bir gün için buradayız. Kaçak saray ve Atatürk Orman Çiftliği’nin tekrar kamusallaştırılması mücadelesi devam edecek. Atatürk Orman Çiftliği’ne yapan ve bu süreçte sorumluluğu olan başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, milletvekilleri ve bu konuda imzası olan her bir insan evrensel hukuk ilkeleri karşısında hesap vereceği güne kadar bu mücadele devam edecek.”