Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Beşevler ve Balgat’ta bulunan otelcilik ve turizm meslek lisesi öğrencilerinin staj adı altında her gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na götürülerek bulaşık yıkatıldığını bildirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’ne turizm sektörünün nitelikli insan gücünün otelcilik ve meslek liselerinden karşılandığını belirterek, "Peki ama Kaçak Saray bir turizm işletmesi midir?" diye sordu.

"Öğrendiğimiz bu bilginin ağırlığını taşıyamazdık." diyen Candan, staj adı altında öğrencilere bulaşık yıkatıldığını, Saray’ın mutfak hizmetlerinde çalıştırıldığını söyledi. Staj adı altında lise öğrencilerinin kaçak işçi olarak çalıştırıldığını savunan Candan, “Balgat ve Beşevler’de bulunan Otelcilik ve Turizm Meslek lisesi öğrencilerinin her gün otobüslere bindirilerek Kaçak saraya taşındığına dair bilgi aldık. Aldığımız duyumlara göre öğrenciler staj bahanesiyle her gün Kaçak sarayın hizmetlerini yapıyor, mutfağında çalışıyor bin liralık bardakları yıkıyor. Eğitim dönemlerinin bir bölümünü staj yapma bahanesiyle ucuz işgücüne dönüştüren sistem, öğrencilerin eğitim zamanlarını da alarak aylardır kaçak sarayın hizmetine verilmiş durumda.” şeklinde konuştu.

"KAZAYLA BİN LİRALIK BARDAĞI KIRSALAR NE OLACAK?’

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’ne ‘turizm sektörünün nitelikli insan gücünün otelcilik ve meslek liselerinden karşılandığını’ kaydeden Tezcan Karakuş Candan şöyle devam etti: “Kaçak Saray bir turizm işletmesi midir? Atatürk'ün vasiyeti ihlal edilerek, hukuksuz bir şekilde yapılan bu bina çocuklarımızın eğitim alacağı bir yer değildir. Çocukların değer kavramlarının alt üt edildiği bu ortam staj bahanesi ile ucuz işgücü kaçak çalıştırma ortamına dönüştürülmüyor mu? Kaçak sarayın bin liralık bardaklarını yıkayan çocuklar kazara ellerinden düşürüp kırdıklarında nasıl bir muameleyle karşılaşıyorlar? Çocukların orada çalışması için nasıl bir sözleşme yapılmıştır? Ya da sözleşme yapılmış mıdır?”

Öğrencilerin Saray’da çalıştırılması nedeniyle eğitimlerini de aksattıklarını iddia eden Tezcan Karakuş Candan, "Eğitimcilerin ve öğrencilerin de bu durumdan rahatsız olduklarını öğrendik. Günlük rutin haline gelen sözde Kaçak saray stajı, öğrencilerin eğitim almasını engelliyor. Ucuz iş gücü anlayışı öğrencilerin emeklerini sömürmeye kadar uzanmış durumda. O kadar lüksün içinde hiçbir şeyi kısmayıp öğrencilere de bulaşık yıkatacaklar, pes doğrusu." ifadelerini kullandı.