Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda İstanbul’un AK Partili 26 belediye başkanına yemek verip ve fasıl düzenlediği salondaki mobilyaların fiyatı dudak uçuklattı. İtalyan ve Fransız marka, ahşap, özel üretim masa ve sandalyelerin toplam maliyeti 6 milyon 435 bin lira. Fasıllı bir yemeğin yendiği masa ve sandalyelerin bu fiyatı, 6 bin 689 asgari ücretli işçinin maaşına denk. Maliyeti açıklayan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Biz buraya ‘israfın sarayı’ diyoruz. Demirbaşlara harcanan paraları dışında sürekli para yutan bir karadelik gibi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce açıklanan maliyetin tam iki katı bir rakam telaffuz etmesi haklılığımızı ortaya çıkardı. Daha da yüksek rakamları açıklamak zorunda kalacaklar." dedi.

Daha önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 1 milyar 370 milyon liraya mal olduğunu açıkladığı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘1 Milyar liraya (yaklaşık 2 milyar 7 milyon TL) mal olduğunu’ söylediği Saray’ın yeni bir maliyeti daha ortaya çıktı. Saray maliyetlerinin peşini bırakmayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AK Partili belediye başkanlarının ağırladığı fasıllarda kullanılan özel üretim 12 ve 21 kişilik masalar ile sandalyelerin maliyetlerinin izini sürerek fiyat çıkardı. Salonda toplamda 30 masa var. 12 kişilik masaların her birinin fiyatı en az 25 bin, en çok 40 bin Euro. Bu masalarda tanesi 3 bin Euro olan kolçaksız sandalyeler kullanıyor. 21 kişilik olan ve ‘protokol masası’ olarak adlandırılan masanın fiyatı ise tam 60 bin Euro. Protokol masasının sandalyeleri kolçaklı ve tanesi 5 bin Euro. Toplam maliyet ise 2 milyon 145 Euro, yani yaklaşık 6,5 milyon lira.

TÜRKİYE’DEKİ ÇOĞU FİRMA ‘BİZDE BULUNMAZ’ DEMİŞ

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Oda’da basın toplantısı düzenleyerek Saray’ın ‘fasıllı yemeklerinin’ yendiği salonunun mobilya fiyatlarını açıkladı. “Onlar gerçek maliyetleri kalem kalem açıklamadıkça biz de her bilgi kırıntısının peşine düşerek kalem kalem maliyetleri açıklayacağız.” diyen Candan, Saray’ın ana binasında bulunan özel toplantıların yapıldığı salonda kullanılan masa ve sandalyeleri yurtdışından ithal edildiğini söyledi. Fransız ve İtalyan markalarının tercih edildiğini söyleyen Candan, masa ve sandalyelerin ‘konuma’ ve ‘protokole’ göre ayarlandığını belirtti. Candan, şunları söyledi: “Dışarıya yansıyan fotoğrafta bir 30 masa saydık. Bir tanesi 21 kişilik, Cumhurbaşkanı ve özel konukları oturuyor, diğerleri 12 kişilik masalar. Yurtiçinde bu masa ve sandalyeleri nasıl alabileceğimizi araştırıp sordurduk, çoğu firma ‘bizde bulunmaz’ cevabı verdi. Biz bir yemekte kullanılan masa ve sandalyelerin fiyatlarını bulduk. Yemeklerin, çatalların, tabakların fiyatlarını bilmiyoruz. Bin liralık kadehlerde su çmişler midir bilmiyoruz.”

“HANİ 1 MİLYAR 370 MİLYONDU, NEDEN İKİ KATINA ÇIKTILAR?”
Saray’a ‘israfın sarayı’ adını taktıklarını kaydeden Candan, “İnsanların yoksulluk içine olduğu, asgari ücretlinin artacak mı diye siyasilerin gözlerinin içine baktığı bir ülkede bu kadar lüks ve şatafat doğru değildir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saray’ın 1 milyar dolara mal olduğu yönündeki açıklamasına da değinen Candan, daha önce açıklanan rakamın üstünde çıkan bu rakamın da gerçeği yansıtmadığını söyledi. “Hesapları çıkartsınlar. Başbakanlık bütçesinde 1 milyar dolar harcamış olabilirler. Örtülü ödenekten, işsizlik fonundan buraya ne kadar para aktarılmış açıklasınlar görelim. Kimseyi kandırmasınlar. Biz bu işin uzmanları olarak ölçüyoruz, hesaplıyoruz maliyet çok çok yüksek çıkıyor. Sokaktaki insanları bu açıklamalarıyla kandırabilirsiniz ama bu işi bilenleri kandıramazsınız.” diye konuştu. Hak edişler, kesin hesaplar, kalem kalem harcamalar ortaya çıktıkça gerçek maliyetin ortaya çıkacağını kaydeden Candan, “Şimdi daha önce dedikleri rakamın iki katına çıktılar. Hani 1 milyar 370 milyondu? Oda sayısını da inkar edip bin küsur demek zorunda kaldılar. Daha da yükseğe çıkacak bu rakamlar. Herkes gerçekleri görecek.” ifadelerini kullandı.