TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’yle ilgili davalarına bir yenisini ekliyor. Toplam davası sayısı 61’e ulaşan oda yönetimi, bu kez de Koruma Kurulu’nun aldığı Atatürk Evi, Marmara Köşkü ve Tarımı Anıtı’nın çevresinin tarihi sit kararının kaldırılmasına onay veren kararını dava edecek, ayrıca kurul üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunulacak.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’yle ilgili yeni bir dava daha geliyor. Oda yönetimi, Koruma Kurulu’nun Atatürk Evi, Marmara Köşkü ve Tarımı Anıtı'nın çevresinin tarihi sit kararının kaldırılmasına onay veren 10 Eylül 2015 tarih 2678 sayılı kararını yargıya taşıyor. Davayla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu kararın altına imza atanlar bilim insanları olamaz. Koruma Kurulu kararına iptal davası açıyoruz, kurul üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunacağız.” dedi.

“KORUMA KURULLARI SİYASALLAŞTI”

“Koruma kurulları siyasallaştı” diyen Candan şöyle devam etti: “Kaçak Saray'ın yayılmacı ve işgalci politikası her yere yayılıyor. Koruma Kurulları da bilimsel davranmıyor. Bu alanların tarihi sit derecesinin kaldırılması tescilli olan yapıların her türlü tehditle karşı karşıya olacağının göstergesi. Bu kuralsızlık ve hukuk tanımamazlıkla binaların tescilli olması bile binaları koruyamaz. Kaçak Saray yapılırken söylemiştik, bırakın o yapıları orada kuş bile uçurtmayacaklar. Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray ile ilgili 61. davamızı açıyoruz. Bu talana ortak olanlar o büyük gün geldiğinde, o büyük davanın sanıkları olacak. Bizim açtığımız ve açacağımız tüm davalarda o büyük davanın delilleri olacak.” şeklinde konuştu.