Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) tüm alanlarında uygulamalara kaynaklık teşkil eden 1/10.000'lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nı iptal etmesinin yankıları sürüyor. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği yazı ile ana planın iptal edildiğini hatırlatarak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Ankapark’ın ruhsat ve iskân belgelerinin de iptal edilmesini istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ana plan iptal olduğu için oradaki tüm yapılar ve projeler kaçaktır. Ankara Büyükşehir Belediyesi, ruhsat ve iskân belgelerini iptal etmelidir. Ayrıca AOÇ alanlarıyla ilgili gizlice askıya çıkarılan 1/1000’lik planın da iptal edilmesini talep ettik.” diye konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin AOÇ alanlarıyla ilgili ana plan olan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nı iptal etmesinin ardından harekete geçti. AOÇ alanlarıyla ilgili 2007 ve 2010 yapılan İki Koruma Amaçlı nazım İmar Planı’nın da mahkemece iptal edildiğini hatırlatan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, belediyenin kaçak duruma düşen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Ankapark’ın ruhsat ve iskân belgelerini de iptal etmesi için belediye yazı yazdı. Yazıda, söz konusu 1/10.000’lik planın, tüm AOÇ alanlarını kapsadığı belirtilerek, plansız kalan bölgedeki yapıların ‘ayıplı yapı’ konumuna düştüğü vurgulandı. Bu sebeple ruhsat ve iskân belgelerinin iptalini isteyen Oda yönetimi, olumsuz cevap verilmesi halinde, ruhsat iptali yapmadığı için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne dava açacaklarını duyurdu.

"SARAY'IN YAPILDIĞI ALANLA DOĞRUDAN İLGİLİ"

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırılarak yapılan “Mahkeme kararı bizimle ilgili değil” açıklamasına tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, söz konusu planın haritası üzerinde noktaları tek tek göstererek, “Gelsinler de bize onları ilgilendirmiyormuş göstersinler. 1/10.000’lik plan tüm alanı kapsıyor ve ikinci kez iptal ediliyor. 2014 Mart ayında yürütmeyi durdurma çıkmıştı, dönemin Başbakanı çıkıp ‘Güçleri yetiyorsa yıksınlar’ demişti. Ona rağmen inşaatı durdurmayıp devam etmişlerdi. Şimdi tümden planlar iptal oldu. 2007’de yapılan plan da yine meslek odalarının davalarıyla iptal edilmişti. Planda 25 metrelik yolların yapılacağı belirtilirken, Kaçak Saray’ın sağından solundan geçen 40 metrelik yollatın mahkeme tarafından iptal edildiğini açıklasınlar. Saray’ın yapıldığı alanla doğrudan ilgili bu karar. Herhalde kendileri de çok inanmamış olacak ki resmi açıklama yapmak yerine, ‘kaynaklar’ üzerinden açıklama yapma gereği duydular.” ifadelerini kullandı.

“AOÇ ALANLARINDAKİ HER ŞEY HUKUKSUZ VE KAÇAK DURUMDA”

AOÇ alanlarındaki tüm işlerin hukuksuz olduğunu kaydeden Candan, “Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın iptaliyle bu alandaki tüm işler kaçaktır, hukuksuzdur. Evin temeli olmadan olur mu? İşte AOÇ’de temel yıkıldı, üstündeki katların bir önemli kalmıyor artık. Temel yoksa o iş de hukuksuzdur, kaçaktır.” diye konuştu. Candan, mahkemenin verdiği kararı, AOÇ’yle ilgili devam eden iskân, ruhsat, maliyet, kentsel dönüşüm, kiralama, tahsis gibi 60’ı aşkın davada örnek olarak sunacaklarını kaydetti. “Bu ülkeyi yönetenlerin hukuka saygı duymalarını bekliyoruz.” diyen Candan, “Muğla’da iki katlı evinin kenarına ufak bir mutfak yaptı diye bir teyzeye ceza kesiliyor ama mahkeme kararını uygulamadı diye bu ülkenin yöneticileri hakkında hiçbir işlem yapılmıyor, yapılamıyor.” dedi.