Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine inşa edilen ve kamuoyunda ‘Ak Saray’ olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yerden ısıtma sistemlerinin maliyeti açıklandı. Buna göre, 450 bin metrekarelik kampüsün 200 bin metrekarelik ana kullanım alanlarında döşenen ısıtma sistemlerinin maliyeti 10 milyon Euro'yu buluyor. Yaklaşık 30 milyon Türk lirası olan maliyet, 949 liraya geçinmeye çalışan 31 bin 613 asgari ücretli işçinin aylık maaşına denk. Açıkladıkları maliyetlerin yüksek olmasının kimseyi şaşırtmaması gerektiğini kaydeden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, nedenini ise “Kaçak Saray’da çalışan meslektaşlarımız, teknik çalışanlar bizim açıkladığımız rakamları az buluyor. Bize ‘sizin açıkladığınız maliyetler devede kulak bile değil’ diyorlar.” sözleriyle açıklıyor.

Saray’ın kalem kalem maliyetlerini açıklayarak kamuoyu oluşturan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden yeni bir maliyet açıklaması geldi. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 450 bin metrekare alan üzerine inşa edilen özellikle ana bina ve konut kısmının yerden ısıtma sistemlerinin yurt dışından ithal yapıldığını açıkladı. Saray’da yaklaşık 200 bin metrekarelik alana yerden ısıtma sisteminin kurulduğunu kaydeden Candan, ithal sistem döşemesinin metrekaresi 50 Euro’dan yapıldığını vurguladı. Candan, “Hesaplarımıza göre 200 bin metrekare alan için 10 milyon Euro’luk sistem döşemesi yapılmış. Maliyeti, işçiliği derken toplam maliyeti 30 milyon liraya çıkıyor. Bu para asgari ücretle aile geçindirmeye çalışan, kira ödeyen 31 bin 613 asgari ücretli işçinin bir aylık maaşına denk geliyor.” diye konuştu.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN İNŞA EDİLDİ, BU YÜZDEN KAÇAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Keçiören’de katıldığı bir açılışta sarf ettiği, “Yani bir ülkenin Cumhurbaşkanlığı makamının, külliyesinin, CHP'si de MHP'si de diğerleri de ağızlarına pelesenk etmişler, 'kaçak saray.' Var mı belgen?” şeklindeki sözlerine de değinen Candan, Saray’a neden ‘kaçak’ dediklerini şöyle açıkladı: “Biz o binaya kaçak diyoruz, çünkü haklı sebeplerimiz var. Birinci sebep Atatürk’ün vasiyetinin ihlal edilmesidir. Vasiyet ihlal edilerek AOÇ arazileri yapılaşmaya açıldı. İkincisi de Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin kararıdır. Bu kararla oraya çivi dahi çakılmaması gerekirken, dönemin Başbakan’ı şimdiki Cumhurbaşkanı mahkeme kararını tanımadı. Mahkeme kararına rağmen inşa edildi, bu da o yapıyı kaçak yapar. Üçüncü olarak da halkın vergilerinin çarçur edilmesinden dolayı kaçaktır.”

Saray’la ilgili açıklamalarının kamuoyunda geniş yankı uyandırdığını ve insanların kendi yaşam şartlarını Saray’daki şartlarla karşılaştırdıklarını kaydeden Candan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğer bir ülkenin yöneticileri, ülkelerindeki gelir dağılımı eşitsizliğini, yoksulluğu görmeden, kanunlara ve hukuka rağmen kendilerine Saray inşa ederlerse, bu inşa ettikleri Saray’ın her şeyi tartışılır. Taşı da tartışılır, kumu da boyası da suyu ağacı da. Biz de Anayasal bir kurum olarak, Anayasa’nın bize verdiği yetkiyi kullanarak kamuoyunu bilgilendirme görevimizi yerine getiriyoruz. Gerçek maliyetleri tek tek çıkıp açıklamadıkları sürece devam edeceğiz.”

SARAY’DA ÇALIŞAN MESLEKTAŞLAR AZ BİLE SÖYLÜYORSUNUZ DİYOR

Saray maliyetlerine ilişkin açıklamalarının ‘az bile olduğunu’ iddia eden Tezcan Karakuş Candan, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle iç mimaride kullanılan malzeme inanılmaz pahalı. Ankara’dan pek çok mimar, mühendis, teknik eleman Saray’da görev alıyor, çalışıyor. Bu meslektaşlarımız açıkladığımız maliyetlerin devede kulak kaldığını söylüyor. Açıkladığımız rakamları çok bulanlar belgesiyle ortay çıkan elektrik ve doğalgaz faturalarını görünce ne düşündüler acaba? 1 milyon 200 bin liralık elektrik faturası bizi haklı çıkarıyor.”

DUVARLAR 8 TÜR MALZEMEYLE KAPLI

Cumhurbaşkanlığı Konutu’ndaki bir çalışma ofisinin detaylarını paylaşan Candan, ofiste çift şömine bulunduğunu, duvarların ise 8 kat desen ve boya ile kaplandığını anlattı. Candan, şunları söyledi: “Konut’taki bir ofis incelediğimizde içinde 2 tane güzel şömine var. Duvarda inanılmaz bir malzeme var. Bir duvarda kullanılan malzemeler, ahşap lambiri, kumaş pano, ithal boyanabilir duvar kâğıdı, duvar kâğıdının altına çekilen astar, saten alçı, dekoratif varaklı boya, akrilik esaslı boya ve pirinç kaplama. Yani çıplak bir duvarın üzerine 8 kalem malzeme döşeniyor. Yani sizin evinizdeki bir duvarın maliyeti a liraysa, burada tam 8 kat. Sadece bir duvardaki malzemeden bahsediyorum. Ve yüzbinlerce metrekare, binlerce oda bulunduğunu düşünün maliyetin ne olacağını varın hesap edin. İlerleyen günlerde bir duvardaki bu malzemelerin her birini ayrı ayrı açıklayacağız.”