Kahramanmaraş'ta kurulan İslam Dünyası Dayanışma Platformu tarafından Mısır Adeviye Meydanı'nda tutulan nöbete destek amacıyla nöbet tutma uygulaması başlatıldı. Pazar gününe kadar sürecek eylemde hatimler indirilip, konuşmalar yapılacak.

Platform sözcüsü avukat Haki Demir, Ulu Cami meydanında 35 sivil toplum kuruluşu tarafından kurulan platformun kuruluş beyannamesini okudu.

Demir, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla Müslümanların zor günler yaşadığını, bu nedenle Mısır, Suriye, Lübnan, Afganistan, Filistin, Irak, Libya, Arakan ve diğer İslam ülkelerinde katliamlar yapıldığını ve dünyanın buna seyirci kaldığını öne sürdü.

Mısır'da, Suriye'de, Lübnan'da, Filistin'de ve tüm İslam ülkelerinde yaşanan hadiselerin, o ülkelerin iç işleri olmadığını savunan Demir, "Bu sebepledir ki yeryüzünün her neresinde bir Müslüman yaşıyorsa, biz oradayız" dedi.

Demir, "Arap baharı"nın tersine döndüğünü söyleyenlerin yanıldığını, "İslam baharı"nın geldiğini öne sürdü.

Mısır'da askeri darbeye de değinen Demir, "Burada, Mısır'daki yiğitlere yardım etmek için toplanmadık, Mısır'daki yiğitlerin üzerine sağanak halinde inen rahmetten nasiplenmek için toplandık" diye konuştu.

Beyannamenin okunmasının ardından, İslam ülkelerinde zulüm gören Müslümanlar için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Meydanı dolduran vatandaşlar, "Cuntaların tankları yıldırımaz hakları", Her yer Adeviye, her yer direniş" , "Diren Mursi, Allah seninle" sloganları attı.

Eyleme katılan Suriyeli Hira Arab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed'in kendilerine yaptığını Hitlerin bile yapmadığını söyledi. Duygusal anlar yaşayan Arab, "Yeter artık, artık evimi, toprağımı, ailemi ve akrabalarımı görmek istiyorum" dedi.

- Adeviye Meydanı'ndaki nöbet bir hafta Kahramanmaraş'ta -

Platform tarafından Mısır'da Adeviyye Meydanı'nda tutulan nöbet pazar gününe kadar kesintisiz 24 saat Kahramanmaraş'ta da sürdürülecek. Katılımcılar meydana kurulan çadırlarda nöbetlerini sürdürecek.

Eylem süresince sürekli hatimler indirilecek, Mısır ve Suriye'deki bazı muhalifler davet edilerek konuşma yaptırılacak. Eylemde çeşitli katılımcılar tarafından İslam ülkelerinin tarihleri anlatılacak, bu yüzyıldaki büyük mücadele adamlarının hayatları özetlenecek.