Mısır'da 529 İhvan üyesi hakkında verilen idam kararına tepkiler büyüyor. Sisi cuntasının akıl almaz bu kararına, siyasetçilerden sanatçılara kadar her kesim büyük tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, yaptığı açıklamada, karara sessiz kalınmasını eleştirerek, 'Bu, bir darbe yönetiminin, bir cuntanın oluşturduğu ve onun baskısı altında ve onun şekillendirdiği yönettiği bir yargının verdiği bir karardır' dedi. 529 kişinin idam edilme gerekçesinin ne olduğunu soran Ünal, şunları kaydetti:

NEDEN SESLERİ ÇIKMIYOR

'Bu insanlar sandıkta çalınan iradelerine sahip çıkmak için mücadeleden başka ne yapmışlar? Bu insanlar şu soruyu sordular; 'biz demokratik seçimlerle kendi irademizle bir cumhurbaşkanı seçtik. Bu cumhurbaşkanını kim görevinden aldı? Ve yerine gelenler kimin iradesi ile geldi? Sadece bunu sordular. Bunu sordukları için idama mahkum ediliyorlarsa, demokrasiyi savunan herkesin şu soruyu sorması gerekiyor. Bu insanların suçu nedir? Bu mahkemenin verdiği kararlar meşru mudur? Bugün Türkiye'de Twitter kapandığında ayağa kalkanlar neden 529 kişinin idamına seslerini çıkarmıyor.'

DERHAL KALDIRILSIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da idama karşı olduğunu ifade ederek, 'Yasal bir cezalandırma yöntemi var. Dünyanın hiç bir yerinde idam uygulanmaması lazım. Dolayısıyla bu idam kararının derhal kaldırlması lazım. Darbe yargılamaları da hiçbir zaman adil değildir. Verilecek kararlar da adil yargılama sonunda verilen kararlar değildir' diye konuştu.

İNSANLIK İÇİN UTANÇ

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi. Ata şunları söyledi: 'İnsanların, düşüncelerini ifade ettikleri için, sisteme muhalif duruşları dolayısyla dam cezasına çaprırılmaları kabul edilemez bir durum. Dünya açısından bu karar bir utançtır, ayıptır. Bugüne kadar sessiz kalanları da kınıyoruz. 529 kişi sadece düşünceleri açıkladılar. Bundan dolayı idam edilmeleri kabul edilemez. Dünyada bazı çevrelerin sessizliği bu olay kadar manidardır. Böyle bir karardan sonra bazı dünya ülkeleri de sessiz kaldı. Sessiz kalanlar ülkeler de bu cezaya ortak olmuşlardır.'

SİYASİ OLDUĞUNDAN KUŞKU YOK

Mazlumder Genel Başkan Ahmet Faruk Ünsal, İstiklal Mahkemeleri'nin bir benzerini Mıısır'ın yaşadığını ifade ederek, 'Davaların siyasi olduğuından hiç kuşku yok' dedi.

Akil İnsanlar heyetinde yer alan sanatçı Kadir İnanır da idamlara karşı olduğunu belirter, 'Bu idamlar durmalı. Dünyanın her yerinde idamlar kalktı. Eğer 529 kişi idam edilirse Mısır'ın dünyadaki değeri yok olur' dedi.

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım ise Mısır'ın bu idamları gerçekleştirmeceğini söyledi. Yıldırım, 'Daha idam resmi olarak imzalanmadı. Sisi cuntası bu idamları göze alamayacak ve bu idamları müebbet hapise çevirecek' iddiasında bulundu.

Milletine karşı düşmanlık

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, verilen idam kararlarının asla tasvip edilemeyeceğini söyledi. Bayraktutar, şunları kaydetti: 'Ülkede zaten demokratik olmayan, millet iradesi ile gelmeyen bir iktidar var. Bu iktidar zaten halkını öldürüyor. Böyle bir karar elbette kabul edilemez bir durum. Bir ihtilalde 529 kişinin idam kararı, tamamen millete karşı olan düşmanlık, İslam ile bütünleşen insanlara olan düşmanlıktır. Bunu olması mümkün değil. Bu karar demokratik değil. Batı dünyasına, insanlık adına, demokrasi adına çağrıda bulunuyorum. Bu idamların önlemesi gerekir. Batı dünyasının 'dur' demesi gerekiyor. Batı'nın, Atlas Okyanusu kenarında bir balinaya gösterilen merhameti, Mısır'daki insanlara da göstermesi gerekir. Bu idamlar insanlık suçudur.'

Ölüme taraf olmayız

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da karara tepki gösterdi. Şandır, 'Ölüme taraf olma, ölüme arka çıkmak bize yakışmaz. Arzu ederiz ki Mısır yeni kanlı bir döneme girmez. Mısır halkının huzuru birliği en kısa zamanda sağlanır. Ümit ederiz ki bu idamlar ertelenir ve durdurulur' dedi.