Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait TIR'ların durdurulmasına ilişkin davadaki askeri personelin yargılanmasına devam edildi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında açılan iki dava birleştirilmişti. Davada yargılanan 33 sanıktan 17'si Selam Tevhid dosyası kapsamında İstanbul'da tutuklanmıştı. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 13 tutuksuz asker ve avukatları hazır bulundu. Üç sanık ise mazeretleri dolayısı ile mahkemeye gelmedi. 'Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri' dolayısı ile 'yayın yasağı ve gizlilik' kararı bulunun duruşmanın öğleden önceki bölümünde sanıkların yüzüne davanın iddianamesi okundu.

'İSTANBUL'DAKİ MÜKKERER SORUŞTURMA SONA ERDİRİLMELİ VEYA ADANA'YA GÖNDERİLMELİ'
Celse arasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan askeri personelin avukatlarından Tolga Kaan Pataz, mahkeme heyetine tutuklu müvekkilleri hakkında aynı fiilden dolayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca da mükerrer soruşturma yürütüldüğünü hatırlattı. Bu aşamada söz konusu kovuşturmanın yapılmaması gerektiğini dile getiren Pataz, “Mahkeme heyeti husustaki değerlendirmelerimizi aldı. Birleşen dava dosyalarının iddianamesini okudu. Birleşen dava dosyaları ile toplam sanık sayısı 33. Bu sanıklar İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nın dosyasında şüpheli olarak yer alıyorlar. Kanunlarımız ifadelerin birlikte alınmasını öngörüyor. Halihazırda aynı dosyadan yargılanan ancak başka bir suçtan dolayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada müvekkillerin şüpheli olarak tutuklu olmaları nedeniyle biz bütün sanıkların aynı anda ifade vermelerini talep ettik. Hâlihazırda 17 sanık burada olmadığı için onlar ifade veremeyecek.” dedi.

İstanbul’daki soruşturma kapsamında 6 günlük bir sorgu aşamasının yaşandığına işaret eden Pataz, “Cezaevi’ndeki şüphelilerin fiziksel, psikolojik ve savunma anlamında hukuki yardım alabilecekleri müdafileri dahi hazır değil. Müvekkillerin fiziksel ihtiyaçlarının giderilmesi, üzerlerinde psikolojik baskının azaltılması anlamında savunmalarının daha sonraki bir celsede alınmasını istedik. Mahkeme heyeti, bu konudaki kararını duruşma sonunda verecek. Eğer mahkeme yine de savunmalara geçecek olursa da 17 tutuklu sanığın burada olmaması nedeniyle hazır olanlardan (tutuksuz) devam edeceğini düşünüyorum. 17 asker Hadımköy’de, bildiğimiz kadar içerisinde herhangi bir tutuklu ve hükümlünün olmadığı askeri cezaevinin mevcudiyetinden bahsettiler bize. Zannedersem bu 17 muvazzaf asker şu anda burada tutuluyor. Adeta onlar için özel olarak açılış gibi bir sonuç ortaya çıktı. ” diye konuştu.

Pataz, gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi: “İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada da müvekkillere Adana'da durdurulan MİT'e ait olduğu iddia edilen TIR'larla alakalı sorular soruldu. İstanbul'da da MİT'e ait olduğu belirtilen TIR'ların soruşturması yapılıyor. Mükerrer bir soruşturmanın olduğundan bahisle hem burada hem İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda hem de sorgu hakimliğinde bu durumu ileri sürdük. Ancak ne orada ne de burada 'mükerrerlik' konusunda karar verilmiş değil. Öğleden sonraki oturumu bunun için önemsiyoruz. Daha önce usul yönünden yetki, görev ve işbölümü noktasındaki itirazlarımızın hepsini Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapmıştık. Buradaki itirazlarımız İstanbul’da bu konuda yeni bir soruşturmanın başlatılmış olmasıdır. İstanbul’daki mükerrer soruşturmanın sona erdirilmesi veya buraya gönderilerek birleştirilmesi noktasında talebimiz var.”