MİT TIR'ları soruşturmasında Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanan 4 savcı ile 1 albayın tahliye istemi bir kez daha ret edildi. Daha önce de 2 kez tahliye talepleri reddedilen
sanık avukatları bu kez Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan TIR'lardaki silah ve mühimmat fotoğraf ve görüntülerini Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, oy çokluğu ile itirazı reddetti. Hakimlerden biri karara muhalefet şerhi koydu.

'AĞIR HAK İHLALLERİNİN YAŞANMAMASI İÇİN TAHLİYELERİNE KARAR VERİLMELİ'

Mahkeme heyetinde yer alan Hakim Merve Adıgözel'in sanıkların tutukluluk kararının ret edilmesi kararına muhalefet şerhi koydu. Adıgüzel muhalefet şerhinde şu görüşlere yer verdi:
"Dosya kapsamı dikkate alındığında soruşturma ve kovuşturmanın zaman alacağı aşikardır. Bu süreçte ağır hak ihlallerinin yaşanmaması için isnat edilen suç niteliği ve sevk maddeleri gereğince CMK 100/3 gereği tutuklama sebeplerinden varsayılabileceği nedeniyle, takdir hakkı kullanarak adli kontrol hükümleri uygulamak suretiyle tahliyelerine karar verilmesi gerektiği kanaatinde olduğumdan, sayın çoğunluğun aksi yöndeki itirazların ayrı ayrı reddi ile şüphelilerin tutukluluk halinin devamına yönelik kararına katılmıyorum."

'MÜVEKKİLLERİMİZ ESİR OLARAK HÜRRİYETİNDEN YOKSUN BIRAKILMAKTADIRLAR'

Tutuklu savcıların avukatları ise itiraz dilekçelerinde Adana'da durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili Cumhuriyet Gazetesi'nde fotoğraf ve görüntülerin yayınlandığını hatırlattı. Görüntülerde suç unsuru sayılan malzemelerin bulunduğunu ifade eden avukatlar itiraz dilekçelerinde şu görüşlere yer verdi. "Bu durumda müvekkillerimize isnat edilen suçların hiçbirisinin yasal zemini kalmamıştır. Eğer mahkemeniz tarafından, füze ve roketlerin yer aldığı görüntüler dahil olmak üzere dosyanın tamamı incelendi ise bu durumda vermiş olduğunuz tutuklama kararında geçen gerekçelerin hiçbir dayanağı olmadığı heyetiniz tarafından da biliniyor demektir. Eğer bu görüntüler mahkemeniz tarafından incelenmedi ise bu kez dosyayı incelemeden verdiğiniz tutuklama kararının hiç bir hukuki değeri yoktur ki bu durumda, baştan beri izah ettiğimiz gibi müvekkillerimizin şu an tutuklu değil, adeta bir esir olarak hürriyetinden yoksun bırakılmaktadırlar."

1 Ocak 2014'te Hatay, 19 Ocak 2014'te de Adana'da 'Mühimmat ve silah' taşıdıkları iddiasıyla durdurulan TIR'larla ilgili yürütülen soruşturmada Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ve Adana eski İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı.