Kamuoyunda MİT TIR’ları olarak bilinen araçları durdurdukları gerekçesiyle önceki gün haklarında tutuklamalı yakalama kararı çıkartılan 4 savcı ve Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay tutuklandı. Tarsus 2. Ağır Ceza’daki yargılama yaklaşık 12 saat sürdü.

Adana ve Hatay’da MİT’e ait oldukları iddia edilen TIR’ları durdurup arama yaptıkları gerekçesi ile HSYK tarafından önce açığa alınan, daha sonra da yargılanmalarına izin verilen savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile dönemin Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay hakkında Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklama kararı verdi. Dün saat 14.00 sularında başlayan yargılama, gece 02.00’ye kadar sürdü. 12 saat süren yargılamanın ardından yarım saatlik ara verilerek karar açıklandı. 4 savcı ve Albay Özkan Çokay, “Cebir ve şiddet kullanarak hükümeti yıkmaya teşebbüs ve gizli bilgileri ifşa etmek”ten tutuklandı.

Savcıların sorgulanması esnasında avukatlar 'redd-i hakim' talebinde bulundu. Bunun üzerine mahkeme heyeti talebi değerlendirmek üzere ara verdi. Yapılan görüşmede talebin reddine karar verildi. Avukatlar, bu karara da itiraz etti. Ancak mahkeme ikinci itirazı görmezden gelerek savcıları sorgulamaya devam etti. Avukatlar, kanunen bu durumda sorgu yapılmaması gerektiği halde mahkeme heyetinin itirazı görmezden gelip sorguyu sürdürdüğünü belirtti.

SORGULAMA KAYIT ALTINDA YAPILDI

Dönemin Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık’ın sorgulanması sırasında mahkeme başkanı Bağrıyanık’a “Adalet Bakanı Bekir Bozdağ TIR’larla ilgili işlem yapmayın dediği halde neden yaptınız?” diye sordu. Bağrıyanık ve avukatları bu sorunun sorulduğu gibi zapta geçirilmesini istedi. Sorgu görüntülü kayıt altında yapıldığı için soru olduğu gibi zapta da yazıldı. Bağrıyanık, şu cevabı verdi: “Arayan kişinin bakan olduğunu nereden bileyim? Bakan beyin böyle bir talebi varsa bile bunu yazılı olarak bildirmesi gerekmez mi? Ayrıca bakanın bana soruşturma ile ilgili emir verme yetkisi var mı?”

Savcı Özcan Şişman, sorgusu esnasında TIR’larda neden arama yaptığı ile ilgili soruya, “Ben arama yaptırmadım. Çünkü olay yerinde bulunan polis ve jandarma ekipleri daha TIR’ın yanındayken elden getirilen bir yazı ile görevden alındı. Hepsi olay yerini terk etti ve ben yapayalnız kaldım. Burada nasıl bir darbe yapmış olabilirim ki?” ifadelerini kullandı.

Tutuklama kararının açıklanmasının ardından dışarıya çıkan dönemin Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık’ın avukatı Aziz Erbek, karara tepki gösterdi. Hakimlerin yargılama esnasında Süleyman Bağrıyanık’a “Sen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ‘işlem yapma’ dediği halde neden işlem yaptın’ diyor. Adalet bakanı da olsa başsavcının amiri değildir. Onun üstünde bir makam değildir. Başsavcı yaptığı görevde bağımsızdır. Ama Türkiye’de ne savcı teminatı kalmış, ne hakim bağımsızlığı kalmış, tamamen dizüstü çökmüş bir yargı var ve o da iflas etmiştir. Yazıklar olsun. Türk yargısını bu hale getirenlere yazıklar olsun.” dedi.

Ayrıca karar sonrası Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik’in savcılara kelepçe takmak istemesinin de gerginliğe neden olduğu öğrenildi. Avukatların tepkisi üzerine kelepçe takılmaktan vazgeçildi. Daha sonra polis eşliğinde çıkarılan savcılar, polis aracına konularak cezaevine götürüldü. Savcıların çıkışı sırasında dışarıda bulunan avukatlar “Bu şeref size yeter” ve “Sizinle guru duyuyoruz.” şeklinde slogan attı.