Başbakanlık ve MİT, "paralel devlet yapılanması"yla ilgili önceki gün düğmeye bastı. 15 Ocak tarihi itibarıyla, Başbakan'ın talimatı üzerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan tüm Teşkilat birimlerine çok kritik bir yazılı talimat gönderdi.

YENİ HEDEF "PARALEL DEVLET" KAPSAMINDA TÜM DİNİ FRAKSİYONLAR

Fidan, MİT'in takip ettiği örgütlere, espiyonaj/kontrespiyonaj faaliyetlere ve diğer organize suç örgütlerine ait çalışmaların sonlandırılmasını emrederken, "2014 yılı Hedef Öncelikleri ve Planlı İstekleri" kapsamında yeni hedef olarak "Paralel Devlet" kapsamında tüm dini fraksiyonları hedef gösterdi.

MİT'İN BUNDAN SONRA YAPACAĞI TEK İŞ

MİT'in bundan sonra yapacağı tek iş, "Paralel Devlet Yapılanmaları" kapsamındaki yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her türlü dini vs. yapılanmaların hassasiyetle takip edilmesi oldu.

GÜLEN CEMAATİNİN ADI YOK AMA..

MİT'in talimatında "Gülen Cemaati"nin ismi geçmedi ama, "Kamuda illegal faaliyet yürüten Paralel Devlet Yapılanmaları birinci derecede hedef önceliğinde izlenecektir." dendi.

MİT'in tüm teşkilata gönderdiği yazıda, bu yapıların içinden eleman temini dahil her türlü teknik vb. çalışmaların yürütülmesini, takiplerin yapılmasını, devlet kurumlarına girmiş cemaat mensuplarının tespitini ve bildirilmesini, konunun terror örgütlerinden de öncelikli bir konumda ele alınması emredildi.

PDY KISALTMASI

İlgili emir yazısında; "Paralel Devlet Yapılanmaları" "PDY" olarak kısaltmış. Çalışma önceliğinde yer alan ya da almayan tüm gruplar hedef gösterildi. MİT'in tüm teşkilata gönderdiği yazıda şöyle denildi: "2014 yılı hedef Öncelikleri ve Planlı İstekleri kapsamında; Yurt içi/yurt dışı kaynaklı yapılardan beslenen ve kamu kurum/kuruluşlarında illegal faaliyet yürüten Paralel Devlet yapılanmaları/PDY (Her türlü fraksiyon vb.) birinci derecede hedef önceliğinde izlenecektir.

Yaşanan konjonktürel gelişmeler bağlamında; hedef önceliklerinde yer alan / almayan bir takım grup/oluşumların (yerli /yabancı radikal dini örgütleri ile yerli/yabancı dini akımlar), Yargı ve Güvenlik Güçleri başta olmak üzere devlet içerisinde illegal yapılanma faaliyetlerinde bulundukları görülmüştür. Bundan böyle bu ve benzeri yerli / yabancı mahreçli oluşumların takip ve kontrolü önem taşımaktadır."

Bu çerçevede; anılan oluşumların, 'paralel devlet yapılanma faaliyetlerine ilişkin' emarelerinin tespitine yönelik mevcut nitelikli kaynaklardan istifade edilmesini, ayrıca bu konudaki kaynak zafiyetini gidermeye yönelik nitelikli kaynak temini çalışmalarına ağırlık verilmesini, Yürütülecek çalışmalar sonucu 'Paralel Devlet Yapılanmaları' kapsamında derlenecek bilgilerin, "Makama Özel" ve Arşiv Dosya Fihristi No: "13113.60000" karşılığı gönderilmesi" istendi.