Kırıkkale'deki Makine Kimya Enstitüsü (MKE) Mühimmat Fabrikası'nın İmla İşletmesi TNT atölyesinde 3 Temmuz 1997 tarihinde meydana gelen patlamada ölen 2'si çocuk 4 kişiden MKE işçisi İsmet Altınışık, mezarı başında anıldı.

Patlamanın 18'inci yıldönümü nedeniyle şehitlik mezarlığında anma töreni düzenlendi. Törene, MKE Kurumu Mühimmat Fabrikası Müdürü Sait Altıntaş ve yöneticileri, Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şubesi Başkanı Mürsel Öcal, sendika yöneticileri Zekai Tufan, Uğur Kayalı, Mustafa Teke ile işçi temsilcileri katıldı. Altınışık’ın şehitlik de bulunan mezarı başında dualar edildi ve mezarına karanfil bırakıldı.

MKE Kurumu Mühimmat Fabrikası Müdürü Sait Altıntaş, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "18 yıl önce 3 Temmuz sabahı 08.50'de başlayan ancak üçüncü gün müdahale etme imkanı bulduğumuz Mühimmat Fabrikası İmla Üretim Müdürlüğü uçak bambaları dolum atölyesinde görevli İsmet Altınışık'ın ölümüyle sonuçlanan patlama halen hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Yaşadığımız her acı tecrübe ilerde yaşanabilecek sıkıntılara ışık tutacaktır. İnsan faktörü önemsediğimiz en büyük değerdir. İş Sağlığı ve güvenliği konusundaki hassasiyetimiz her zaman olduğu gibi artarak devam etmektedir. Hedefimiz, eğitilmiş iş sağlığına uyan, disiplinli personel ile hür türlü koruyucu malzeme teminini sağlayan, modern ve güvenli tesislerin işletmeye alınmasını ve takibini yapan bir yönetim anlayışı oluşmasıdır. Alın teri ve helal kazanç uğrunda şahadetlik mertebesine ulaşan değerli kardeşimize ve onun gibi görev şehitlerimize bir kez daha Allahtan rahmet ve mağfiret diliyorum."

Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şubesi Başkanı Mürsel Öcal ise konuşmasında görev başında şehit olan tüm emek şehitlerine başsağlığı diledi. Öcal, şu ifadeleri kullandı: "18 yıl geçmesine rağmen bu patlamanın üzerinden unutmadık. Kırıkkale'ye de tüm Türkiye'ye de unutturmayacağız. Bir daha böyle bir olay yaşanmasın. Unuttuğumuz zaman bu tür olayların yaşanması kendiliğinden oluşuyor. O tarihden sonra alınan tedbirler, güvenlik önlemleri işyerlerindeki çalışma şartlarının iyileştirilmesi ile orada çalışan arkadaşlarımızın uzmanlaşması işini daha iyi yapmaya başlaması ile beraber bu tür olayları inşallah bir daha yaşamayız. Allah bu günleri bize bir daha göstermesin."

OLAY

3 Temmuz 1997 tarihinde meydana gelen patlamada 2'si çocuk 4 kişi ölmüştü. Patlama sonrası fabrika çevresinde oturan onlarca kişi yaralanırken, 40 bin konut hasar gördü, milyonlarca lira zarar meydana gelmişti. Halk 3 gün boyunca şehir dışında konaklarken, yapılan soruşturma sonunda kurum dışı bir etki veya sabotaja dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı sonucuna varılmıştı.