Cemevi bahçesinde cenaze için bulunan Uğur Kurt'un ölümü ile sonuçlanan eylemde göstericilerin molotof bombası atarak yaktığı polis aracının kamera kayıtları tekrar incelenecek.

Geçtiğimiz yıl Cemevi bahçesinde beklerken başına isabet eden kurşunla ölen Uğur Kurt'la ilgili davanın duruşması İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Tutuksuz sanık Sezgin K.'nın savunması, olay günü ölen Uğur Kurt'un müşteki konumundaki ailesi ve tanıkların ifadesinin ardından avukatlar da iddialarını dile getirdi. Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan, bazı cinayet davalarından örnekler de vererek sanık Sezgin K.'nın kaçma ihtimali bulunduğunu öne sürerek hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi.

Avukat Turgut Kazan, ayrıca polis aracında bulunan kamera tarafından olay zamanında görüntü kaydedildiğini, ancak silahların ateşlenme anlarının görüntülerde okunamadığını söyledi. Kazan, görüntülerin tekrar incelenmesini istedi.

Sanık Sezgin K. Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ile bazı tanıkların, "Alevi Sünni Çatışmasına sebep olmak için cemevi gözetilerek kasti olarak Cemevi hedef gözetilerek ateş açtılar." şeklindeki iddialarına ilişkin konuşmak istediğini söyledi. Malatya Arguvan ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğunu belirten Sezgin K., kendi annesi ve anneannesinin de Alevi olduğunu belirterek böyle bir iddiayı kesinlikle kabul etmediğini söyledi.

Duruşma sonunda Mahkeme Başkanı Hazar Turan Alim, sanık Sezgin K.'nın tutuklu yargılanmasına ilişkin taleplerin reddine karar verdiklerini açıkladı. Müşteki Kurt ailesinin davaya katılma taleplerini kabul eden mahkeme, cemevi gözetilerek ateş edildiği ve bu nedenle Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın suçtan zarar görme ihtimali nedeniyle davaya müdahil olarak katılma taleplerinin ise suçtan doğrudan zarar görme ihtimalleri bulunmadığından reddine karar verdi.

Ayrıca olay sırasında isabet eden molotoflarla kısmen yanan polis aracının kamera kayıtlarının Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi'ne gönderilerek varsa kurtarılabilecek olan kısımlarının kurtarılmasının istenmesi de karara bağlandı.

Polis aracında bulunan ve boyalı su sıkan FN isimli tabancanın teknik özellikleri ile kullanım kılavuzunun da istenmesine hükmedildi.

Duruşmaya katılmayan tanıkların tekrar çağrılmasına karar verilen duruşma, 12 Haziran 2015 tarihine ertelendi.