Mardin’de 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Mor Yuhanna Süryani Kilisesi, internette bir emlak satış portalı üzerinden 12 milyon 500 bin TL karşılığında satışa çıkarıldı. İnternet üzerinden satışa çıkarılması ardından Mardin’deki Süryani cemaatinin tepkisini çekti. Süryaniler burasının bir ibadethane olduğunu ve satılamayacağını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuda harekete geçmesi talebinde bulundu. Tapusu bir vatandaşın adına kayıtlı olan Mor Yuhanna Kilisesi 2009 yılında Mardin Kültür ve turizm İl Müdürlüğü tarafından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu onayı ile tescillendi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, bir ibadethanenin internet üzerinden satışa çıkarılmasının çok kötü bir şey olduğunu söyledi. Kilisenin bir antik yapı olduğunu belirten Akyüz, "Sanat tarihleri 3 ve 4. yüzyıldan kaldığını söylüyorlar. Bugün bir vatandaşın adına kayıtlı olduğunu biliyoruz. Onunla dostluğumuz var. Yıllardır onunla irtibat halindeyiz. Burasını bize teslim etmesini istedik. Burasının bir kültür harikası olduğunu ve burayı restore edip Mardin turizmine kazandırmak istiyoruz dedik. Kendisi bizden 4 yıl önce 2 trilyon istedi. Şimdi kiliseyi 12 milyon 50 bin TL’ye satışa çıkardığını gördük. İbrahim amca çok dindar bir insandır. Biz kiliseyi kendisinden istedik. Bize hibe etmesini istedik. Ona dua edeceğimizi söyledik. Fakat bugün kiliseyi satışa çıkarması bizleri üzdü. Şu an ambar olarak kullanılıyor. El değiştirmesi ise düşündürücü olacaktır." dedi.

Süryani cemaatinden olan kuyumcu Metin Ezilmez ise Mor Yuhanna Kilisesi sahibi tarafından bir emlak şirketi üzerinden internette 12 milyon 500 bin TL’ye satışa çıkarıldığını öğrendiklerini söyledi. M.Ö. yaklaşık 3. -4. yy'da yapılan yapının Mor Yuhanna Kilisesi olarak kullanıldığını belirten Ezilmez, "Bizim için bu tarihi, milli bir servet olarak görüyoruz. 4 yıl önce sahibi ile daha önce görüştük. Bizden 2 trilyon TL para istedi. Biz de o kadar para olmadığı için satın alamadık. Şimdi 12 milyon 500 bin TL internet satışa çıkarıldığını gördük. Çok üzüldük. Biz devletten bu konuda yardım bekliyoruz." şeklinde konuştu.