Kırgızistan’ın Rusya, Kazakistan, Belarus ve Ermenistan’ın dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyeliği resmen uygulamaya başladı. Kırgızistan ve Kazakistan arasında düzenlenen resmi törenle sınırlar açılırken, AEB’den yapılan açıklamada mal, hizmet, sermaye ve iş gücünün serbest dolaşımı ile ilgili bariyerlerin kaldırıldığı belirtildi.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Kırgızistan vatandaşları AEB üyesi ülkelerde çalışma hakkına sahip oldu. Kırgızistan ve Kazakistan arasında gümrük kontrolleri sonlandırılırken, Rusya da yoğun çalışan Kırgız vatandaşları da artık göçmen olarak tanımlanmayacak. Kırgız vatandaşların kendi ülkelerinde aldıkları diplomalar da tüm AEB ülkelerinde geçerli olacak.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’le bir araya gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yeni dönemde ekonomik ilişkilerin gelişeceğini söyledi. Kırgızistan’dan Kazakistan’ın en büyük kenti Almatı’ya uzanacak yeni bir otoban da inşa edilecek.

Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev de yaptığı açıklamada, “Bugünden itibaren Kırgızistan’ın tüm mal, hizmetler, para ve iş gücü AEB ülkeleri içinde serbestçe dolaşabilecek. Bu adımın vatandaşlarımız, iş dünyamın ve yurt dışında yaşayan göçmen nüfusumuz için çok büyük fırsatlar sunacağına inanıyorum.” dedi.

Bişkek-Almatı arasında yer alan Ak-Jol sınır kapısında düzenlenen törene Sariyev’le birlikte Kazakistan Başbakanı Bahıtjan Sagintayev katıldı. Atambayev ve Nazarbayev de açılış törenini canlı olarak Kırgızistan’ın Çolpon-Ata kentinden izledi.

Rusya, Belarus ve Kazakistan Cumhurbaşkanlarının 29 Mayıs 2014’de kurdukları Avrasya Ekonomik Birliği, 1 Ocak 2015’de yürürlüğe girmişti. Birliğe yıl başından bu yana Ermenistan ve Kırgızistan resmen üye oldu.