Muş Alparslan Üniversitesi’nde 2014- 2015 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreni düzenledi. Üniversite bölüm birincileri çeşitli ödüllerle ödüllendirildi.

Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Sönmez, İl Emniyet Müdürü Ahmet Cemal Çalışkan, kamu kurum amirleri, üniversite öğretim üyesi ve öğretim görevlileri ile üniversite öğrencileri katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende lisans birincisi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ikinci öğretim öğrencisi Rukiye Ekin, açılış konuşmasını yaptı. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, ülkedeki üniversitelerin Fransız, İngiliz ve son dönem Amerikan modeli üniversitelerin herkesi derinden etkilediğini belirterek, “Batı’da üretilen bilimin ve bu bilimi doğuran bilimsel süreçlerin Doğu tarafından tevarüs edilme biçimi, tabiri caizle, damardan ilaç zerkedilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Damar yoluyla alınan ilacın bünyeye ulaşması çok çabuk olmaktadır kuşkusuz; ancak bünyeye uygun olmayan bir ilacın zehirli etkisi de bir o kadar çabuk olmaktadır. Oysa bu sürecin belki 'bir hazmetme süreci' şeklinde tezahür etmesi, toplumlarımız için çok daha uygun olabilirdi. Bu yolla, hazmedeceğimiz nesneyi ilk etapta elimize alabilir, dokunabilir, koklayabilir, tartabilir, ölçebilirdik. Önce çiğneyebileceğimiz büyüklükte bir lokmayı koparabilir, ağzımıza alıp tadına bakabilirdik” dedi.

“Son derece hızlı yaşandığımız süreçler, yapısal ve sistemsel sorunları da beraberinde getirdi” diye ifade eden Rektör Prof. Dr. Polat, şunları söyledi: “Örneğin küçük şehirlerde üniversiteler şehri, şehirler üniversiteyi kaldıramaz oldu. Akademik düzeyin nerelerde olduğuna gelince, tümüyle bahs-i diğer… İşin belki de sevinilecek tek yanı, Türkiye’de bizzat akademyanın ve entelijansiyanın bu sakim gidişatın farkına varması ve çözümler arama çabası içerisine girmiş olmasıdır.”

28 Şubat sürecine değinen Polat, “Bu dönemlerde üniversiteler, ancak belirli ideolojilerin söz sahibi olduğu bir imtiyazlılar sınıfına hizmet vermiştir. Bundan da acısı, unvan sahibi profesörler, doçentler ve doktorlar ilimden behresi olmayanlar tarafından maniple edilebilir hale gelmişlerdir” şeklinde konuştu.

Daha sonra Belediye Başkanı Feyat Asya ve Vali Vedat Büyükersoy birer konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra üniversite bölümlerinde dereceye girenlere çeşitli ödüller verilerek tören son buldu.