Bursa’nın ciğerlerini küle çeviren orman yangını alanında incelemede bulunan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yapılaşmaya kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi. Yangının sabotaj olduğunu ileri süren Çağrışan Köyü Muhtarı Ahmet Gün ise, yangının belli bölgelerde çıkmasını dayanak olarak gösterdi.

Bursa Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Gündoğdu, Göynüklü, Çağrışan, Ahmetköy, Nilüferköy, Aksungur ve Çağrışan mahallelerinin kırsalında onlarca hektar ormanın kül olmasına neden olan yangın alanında incelemelerde bulundu. Belediye olarak bölgenin yeniden ağaçlandırılması için çalışacaklarını belirten Başkan Türkyılmaz, 29 Ağustos günü çok acı bir gün yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bir gün sonrasında Mudanya’da barış etkinlikleri ile dünya barış rekorunu kırmaya hazırlanırken böylesi bir acıyla yüreğimiz, ciğerimiz yandı. Tarif edilemez bir acı yaşadık. Tahminen 50 hektarın üzerinde bir yer kül oldu. Sevindirici olan şeyde şu ki; insanlarımızı doğaya ve çevreye karşı olarak yangından sonraki gösterdikleri ilgi, gönüllü ordusu fidan dikmek için hazır bekliyor. Dün geneller oldu, bu gün gelecekler var. Onlarla birlikte burayı birilerine rant için kimseye peşkeş çekmeden insanlığa, doğaya en güzel görüntülü verecek şekilde yeniden ağaçlandırmak için çaba sarf edeceğimizi herkes bilsin.”

AYNI ANDA, EN FAZLA FİDAN DİKİM REKORU KIRILACAK

Bu alanı yeniden ağaçlandırmak için orman bölge müdürlüğü ile işbirliği yapacaklarını anlatan Hayri Türkyılmaz, şunları söyledi: “Eğer oluyorsa bu konuda böyle bir branş varsa aynı gün, aynı anda, en geniş alanda, en fazla fidan dikimi rekoru varsa bu rekoru da kırmaya biz hazırız.”

Mudanya Belediyesi olarak bu alanların arsaya dönüşmesine, betonlaşmasına asla müsaade etmeyeceğinin altını çizen Türkyılmaz, “Bu mesajı da burada üstüne basarak söylüyorum; buraların konutlaşmasına, betonlaşmasına veya her hangi bir şekilde birilerine peşkeş çekilmesine kesinlikle izin verilmeyecektir.” dedi.

Yangının çıkış nedenine ilişkin sorulara karşı Türkyılmaz, şu cevabı verdi: “Yani çeşitli söylentiler var. Hatta şöyle bir şey var 30 ağustosta barış rekoru kıracağız dedik. 6 Eylülde bağ bozumu şenliklerimiz vardı Çağrışan köyümüzde, geçen sene birincisini yapmıştık, bu sene ikincisini. Bu da sabote edilmiştir diyenler var. Bazıları rant için buraların konuta veya betonlaşmaya açılması için yapıldı diyenler var. Birde birden fazla noktadan çıkmasından dolayı da başka şekilde terörle ilişkilendirilmesi var.”

ALANDA 50 BİN KONUT MU YAPILACAK

“Alanın imara açılarak 50 bin konut yapılacağı” söylentilerinin sorulması üzerine ise Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, şu karşılığı verdi: “Bizim Mudanya sınırları içinde böyle bir şeyin olması mümkün değil, asla izin vermeyeceğiz. Mudanya belediye başkanı olarak, bütün çalışanlarımızla, muhtarlarımızla ve bize destek olacak köylülerimizle biz burada gece gündüz yatarız. Böyle bir konutlaşmaya asla izin vermeyiz. Bunu herkes bilsin. Her türlü eylemi yaparız ve bize destek olacak Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda insanından bizimle beraber olacağını da biliyoruz. Buna asla izin vermeyeceğiz. Mudanya belediyesinden hiç kimse bir kesimin buna izin vereceğini beklemesin. Aksine herkes karşısında. Buranın biran önce ağaçlandırılıp, tekrar insanlığı kazandırılması tek hedefimiz.”

YANGIN KESİNLİKLE SABOTAJDIR

Çağrışan Köyü Muhtarı Ahmet Gün ise yangının sabotaj olduğunu savunurken, “Bir yarısı yanmış arada bir kilometre yanmayan bölge var. Bir kilometre sonra yine yangın çıkmış bunu bana hiç bir kişi veya mantık anlatamaz. Ama benim aklıma konut gelmiyor çünkü, bazı yerlerde bırak konutu insan bile gezemez. Ve anayasada kanun var, ‘orman yeri gene orman yeri olarak ağaçlandırılacak’. Hiç kimse öyle bir şeyi aklından geçiremez. Bana göre yapamazlar, yani cesareti varsa da buyursun yapsınlar. Orman burada yapabiliyorlarsa yapsınlar. Benim kendi şahsi görüşüm kesinlikle ve kesinlikle sabotaj.” şeklinde konuştu.

YANGINDAN İSTİFADE EVLERİ SOYMAYA KALKTILAR

Yangının köylerine 20 metre yaklaştığını ve büyük bir tehlike atlattıklarını anlatan Muhtar Gün, şunları anlattı: “Yangın 20 metre yaklaştı evlere giriyordu bir mahalleyi boşaltmak zorunda kaldık. Çok zor durumdaydık. Ama öyle bir şey ki o durumda bile fırsatçılar var. Köyü boşalttık diye haber yapıldı. Hırsızlar köyün içine girip evleri yoklamaya başlamışlar, yazıkla olsun bu millete diyorum. Başka bir şey demiyorum. Yangından köyü boşaltınca hırsızlar köy boş diye gelip kapıları yokluyorlar ama yangın uzaklaştırılınca herkes evine döndü. O arada bunlar köy boş diye gelip kapıları yokluyorlar tabi karşısında insanları görünce çekip gidiyorlar.”