Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Mudanya’da yanan ormanlık alanla ilgili raporunu kamuoyu ile paylaştı. Yangındaki ihmallere dikkat çekilen rapordu, yangının 16.00’da başlamasına karşın, Orman Bölge Müdürlüğüne ihbarın 17.30’da gittiği ve söndürme işlemlerine 17.45’de başlanabildiği belirtildi.

BAOB’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Remzi Çınar, Aksungur, Nilüfer, Göynüklü ve Çağrışan mahalleleri sınırlarında kalan 170 hektarlık alanın zarar gördüğünü hatırlattı. Çınar, tespitlerini şöyle sıraladı: “Yangın 20 saatte kontrol altına alınabilmiş ve söndürülmüştür. Bu sürenin kısaltılması için tedbirler alınmalıdır. Saat 16.00’da başlayan yangın için Orman Bölge Müdürlüğüne 17.30’da ihbar gitmiştir, yangına müdahale ise 17.45’de başlamıştır. Bu durum anlaşılır değildir ve incelenmesi gerekir. Yangına bir saat kadar müdahale eden helikopter havanın kararmasıyla sabahı beklemiştir. İstanbul’dan gece görüşlü helikopter, Ankara’da bulunan yangın uçakları devreye sokulamamıştır. Yangın söndürme çalışmaları sırasında ormanlık alana yakın yerleşim yerlerinde 40 ev boşaltılmış, panik yaşanmıştır. Bu yangında bir kez daha görüldü ki acil durumlar için yeterince hazır olunmadığı, orman alanlarında yangına karşı bir önlem ve denetim olmadığı görülmektedir.”

Anayasanın yanan yerleri koruduğunun altını çizen Çınar, kamuoyu hassasiyeti devam ettiği sürece yanan alanların ranta kurban edilmesine izin verilmeyeceğini kaydetti. Çınar, yangın çıktığında ‘Alo 177’nin kullanılması, acil ve gece müdahaleleri konularında bazı önlem ve eğitim çalışmalarına ihtiyaç olduğunu vurguladı.