Bursa’da 1890’lı yıllarda Ahmet Tevfik Bey’in bisikletle gerçekleştirdiği şehir turunu 6 yıldır “Bisikletle Yüz Yıllık Macera” adıyla gelenekselleştiren Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği (BUBİDOSD), 4 günlük turun startını Mudanya ilçesinden verdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Mudanya, İnegöl ve Yenişehir belediyelerinin desteğiyle gerçekleşecek 209 kilometrelik tura 200’e yakın maceraperst bisikletleriyle katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Mudanya İstasyonu Sosyal Tesisleri’nde verilen kahvaltı ardından Mudanya Belediyesi’nin ev sahipliğinde Atatürk Anıtı önünde başlangıç töreni düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından bisiklet gezisinin genel koordinatör Ediz Evcimen, BUBİDOSD Başkanı Ertan Ayçetin’in önerisiyle 6 yıl önce başlayan bisiklet turunun her yıl iğne oyası gibi işlenerek bugünlere geldiğini belirterek, Bursa’da bisiklet kültürünü ve şehrin güzelliklerini paylaşma notkasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Bursa ve Konya’nın, Türkiye’nin lokomotifi sayılan bisiklet yarışçılarının adeta bir fabrikası olduğunu belirten Evcimen, bu topraklarda çok büyük yarışçıların yetiştiğini kaydetti. Etkinlikte, 1955 yılında başladığı bisiklet sporu ve tutkunluğunu ilerleyen yaşına rağmen halen sürdüren ve uluslararası koşularda Bursa’nın adını duyuran Saim Tatlıcılar da, bisiklet sporu zevkini herkesin yaşamasını diledi.

YÜZYILLIK MACERA ROTASI

Konuşmalar ardından Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın verdiği startla bisikletçiler, ilk günkü turları için pedal çevirmeye başladı. Turun ilk gününü eski tren yolu üzerinden Bademli ve FSM Bulvarı’nı takiben Misi’de tamamlayacak olan maceraperestlerin 63 kilometrelik ikinci gün parkurunu Misi’den hareketle Kestel üzerinden İnegöl’de tamamlayacağı bildirildi. Üçüncü gün İnegöl’den Yenişehir’e doğru hareket edecek olan bisikletseverlerin 56 kilometrelik güzergahı İznik’te noktaladıktan sonra, 14 Haziran Pazar günü Gemlik’e geçerek deniz yoluyla başlangıç noktaları olan Mudanya’ya ulaşacağı öğrenildi.