Eskişehir’de, polis müdür ve amirlerini ‘tutuklamayı gerektirecek durum’ olmadığı gerekçesiyle adli kontrolle serbest bırakan Eskişehir 1.Sulh Ceza Hakimi Sermin Ertem, görevinden alındı. 2015 Şubat ayında Sulh Ceza Hakimliği'ne atanan Ertem’in, 7 ay sonra eski görev yeri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden üye olarak atanması dikkat çekti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) hakim ve savcılara yönelik atamaları ve görev yeri değiştirmeleri sürüyor. Bunun son örneği Eskişehir Adliyesi’nde yaşandı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Sermin Ertem, HSYK’nın 2015 Ocak ayındaki kararnamesi üzerine Şubat 2015’te 1. Sulh Ceza Hakimi olarak görevlendirildi. Ertem’in göreve başlamasından kısa süre sonra 28 Şubat 2015 günü kentte polise yönelik operasyon düzenlendi. Aralarında müdür, amir komiserlerinde yer aldığı 28 polis gözaltına alındı. Bazı polisler emniyetteki sorguları, bazıları da savcılık ifadesi sonrasında serbest kaldı. Savcı, müdür, amir ve komiseri de yer aldığı 6 polis, tutuklanma istemiyle 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk etti. Ancak, 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Sermin Ertem, 6 polisin tutuklanmasını gerektirecek bir durum olmadığı için adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

Ertem, daha sonra HSYK’nın üç gün önce 24 Temmuz 2015 günü çıkardığı Müstemir Yetki Kararnamesi ile (nokta atışı kararnamesi) 1. Sulh Ceza Hakimliği görevinden alındı. Ertem, yeniden eski görev yeri olan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üye olarak görevlendirildi. Ertem’in 7 ay içerisinde içerisinde önce Sulh Ceza Hakimliği'ne, sonra tekrardan Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine atanması dikkat çekti.

Hukukçular, Ertem’in görevden alınmasının polisleri tutuklamaması nedeniyle gerçekleştirdiğini iddia etti. Bu arada, Sermin Ertem’in yerine daha önce Eskişehir’den Kütahya’ya atanan Asliye Ceza Hakimi Hakkı Aydoğan’ın görevlendirildiği öğrenildi. Öte yandan Ertem’in yeniden üyesi olduğu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın polislerin yargılanmasına devam edilecek.

ERTEM, SULH CEZALARIN İPTALİ İÇİN AYM’YE GİDEN HAKİM KARANFİL’İN YERİNE ATANMIŞTI

Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Kemal Karanfil, görev yaptığı mahkemelerin hukuksuz olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması ve Gezi Parkı eylemleri nedeniyle yargılananlarla ilgili özgürlük vurgusu yaparak beraat vermesi sonrası HSYK’nın Ocak 2015 kararnamesi ile Zonguldak’a görevlendirilmişti. Küçük oğlunun tedavisi sürerken, görev süresi dolmadan kış ortasında yeri değiştirilen Hakim Karanfil’in yerine Savcı Mehmet Emin Ertem’in eşi 1. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Sermin Ertem atanmıştı.