Bolu'nun tarihi Mudurnu ilçesi, başvurusunun olumlu sonuçlanmasının ardından UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki yerini aldı.

Mudurnu Kaymakamlığı, Mudurnu Belediye Başkanlığı, Mudurnu Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği (MUKTUDER) ve Mudurnu Kent Konseyi'nin ortaklaşa yürüttüğü ve yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan Yönetim Planı, eylül ayında tamamlanmış ve kabul edilmişti. Daha sonra hazırlanan plan ve kimlik çalışmasının ardından, UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste başvurusunda bulunuldu. Başvurunun olumlu sonuçlanmasının ardından Mudurnu, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki yerini aldı.

‘Mudurnu'nun yerel kültürel miras kaynaklarının korunmasını sağlamak, yerel halkın ihtiyaçlarını gözetmek, koruma ve kalkınma arasında denge kurmak ve sürdürülebilir bir gelişme stratejisi yaratmak ve uygulamak’ amacıyla hazırlanan ‘Mudurnu Kültürel Miras Alan Yönetim Planı’ şehir plancısı ve koruma uzmanı Dr. A. Ege Yıldırım’ın danışmanlığında ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın finansal desteğiyle hazırlanmıştı.

DOĞU MARMARA’DAN UNESCO LİSTESİNE GİREN İLK ALAN

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Mudurnu'nun Tarihi İpek Yolu ve diğer önemli yolların kavşağında bir ticaret merkezi ve askeri menzil olarak gelişen Erken Osmanlı Dönemi’nin önemli bir ahilik-esnaf kenti ve kültür merkezi olduğu belirtildi. Açıklamada, tarihi ilçenin Mudurnu Çayı vadisinde kayalık-ormanlık tepeler arasında uzanan sık dokulu yerleşim alanı olduğu ifade edilerek, "Mudurnu, doğal topografya ve kentsel sit dokusu arasında uyumlu bir birliktelik, eşine az rastlanır, dramatik bir morfoloji ve korunmuş bir tarihi kentsel peyzaj sunmaktadır. Osmanlı ticaret ve birikiminin yarattığı zengin anıtsal ve sivil mimarisi, gerek Osmanlı Devleti'nin, gerekse
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecine katkısı, bu peyzaj bütününün öne çıkan değerleridir. Üzerinde bulunduğu Ayaş-Sapanca İpek Yolu koridorunun kültür rotası olması hedefini de güçlendiren Mudurnu Tarihi Ahi Kenti, Doğu Marmara illerinde listeye giren ilk alan oldu. İlerleyen dönemde koruma ve tanıtma faaliyetleri tüm paydaş kurumlar tarafından sürdürülecek." bilgisi verildi.

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden (orman, dağ, göl, ada, çöl, anıt, kompleks veya şehir gibi) her birine verilen addır. Genel kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi sürdürmekte.